Diumenge passat, 18 de desembre, membres d’APNAL-Ecologistas en Acció van col·locar un total de 24 ponedors per a espècies insectívores i beneficioses (carboners, ferrerets, xots i rates penades) en terrenys públics de l’entorn del Puig de la Misericòrdia de Vinaròs.

L’actuació s’emmarca dins de les activitats de la campanya de conscienciació, protecció, ubicació i potenciació d’espècies beneficioses (aus i rates penades) que desenrotlla Ecologistes en Acció Vinaròs durant tot l’any 2016 i que ha realitzat nombroses actuacions (xarrades, construcció i tallers de caixes niu, col·locació de ponedors, realització de censos urbans d’espècies beneficioses, etc.) en diferents punts de la comarca del Baix Maestrat.

Aquesta activitat se suma a d’altres que en este mateix sentit estan duent a terme grups ecologistes i col·lectius implicats en la conservació de la natura en municipis com Borriana (en el Clot de la Mare de Déu) i ara també en Almassora.

L’objectiu

Les caixes niu construïdes i instal·lades pretenen, d’una banda, facilitar la cria d’espècies d’aus forestals, com els carboners i ferrerets, la base alimentària dels quals està formada per multitud d’espècies d’insectes forestals. Les vint-i-una caixes niu es van instal·lar en pins blancs (Pinus halepensis) i carrasques fonamentalment, espècies habituals presents en l’entorn. Així mateix, es busca potenciar la cria d’aus rapaces nocturnes, com el xot europeu (Otus scops), la base alimentària del qual són els insectes i xicotets rosegadors. Les dos caixes niu instal·lades van ser col·locades en pins blancs de la massa forestal del Puig de la Misericòrdia.

Gràcies a la present iniciativa es creen més llocs de refugi, descans i hivernació per a rates penades forestals (Plecotus, Myotis, etc.), que recordem son mamífers voladors essencials en el control d’insectes voladors amb gran capacitat de depredació (una mitjana de 600 insectes per individu i nit). Per a això, s’instal·la un refugi en el tronc d’una conífera de port alt.