Sota el lema Aigües residuals, per què desperdiciar aigua? se celebra el pròxim 22 de març el Dia Mundial de l’Aigua. L’objectiu marcat enguany a través d’esta jornada reivindicativa és la de reduir i reutilitzar les aigües residuals per a millorar la qualitat de l’aigua, reduir la contaminació, eliminar els abocaments i minimitzar l’alliberament de productes químics i materials perillosos, a més de reduir a la mitat el percentatge d’aigües residuals no tractades i augmentar substancialment el reciclatge i la reutilització segura de l’aigua.

A hores d’ara, més de 663 milions de persones viuen sense un subministrament d’aigua segura prop de sa casa, passen innumerables hores fent cues o caminant a fonts llunyanes i fent front als impactes en la salut de l’ús d’aigua contaminada. Globalment, més del 80 per cent de les aigües residuals torna a fluir cap a l’ecosistema sense ser tractades o reutilitzades; 1.800 milions de persones utilitzen una font d’aigua potable contaminada amb el risc de contraure malalties, la qual cosa causa d’al voltant de 842.000 morts cada any. Per eixe motiu és essencial gestionar el cicle de l’aigua com cal, ja que l’aigua potable és el recurs natural més important del planeta i és limitat i cada vegada més escàs.

A la província de Castelló, diversos dels seus parcs naturals han organitzat jornades divulgatives per a commemorar el Dia Mundial de l’Aigua.

Jornades

El Parc Natural del Penyagolosa organitza el 18 de març una excursió que partirà des de la població de Villahermosa fins a la Cascada del Carbó. La ruta discorrerà tot el seu recorregut al llarg del riu Carbó i en ella es descobrirà tota la riquesa que l’aigua aporta a la nostra terra. Per la seua banda, els parcs de la Tinença de Benifassà i la Serra d’Irta oferiran sengles activitats el 25 de març. El primer realitzarà una ruta per l’entorn de l’embassament d’Ulldecona per a conéixer la xarxa de barrancs que l’abastixen, i descobrir la interessant vegetació i la variada fauna que habiten en la zona. En la Serra d’Irta es descobriran racons que formen part del paisatge cultural de l’aigua i que mostren l’enginy i aprofitament responsable que els nostres avantpassats feien d’este recurs tan valuós. Tota la informació a: www.parquesnaturales.gva.es