Les centrals hidroelèctriques de bombament són sistemes hidroelèctrics que combinen una central hidroelèctrica i una estació de bombament.

La tecnologia de bombament en centrals hidroelèctriques s’ha consolidat en l’actualitat com la millor alternativa per a l’emmagatzematge d’energia, amb un rendiment molt superior a les bateries més eficients del mercat, que tenen encara un ampli desenrotllament tècnic per davant per a convertir-se en una realitat eficaç de cara al futur més pròxim.

Les plantes de bombament constituïxen hui en dia una salvaguarda per al sistema elèctric, ja que permeten emmagatzemar energia elevant l’aigua d’un embassament inferior a un altre ubicat a més altura. Açò fa que es puga generar una gran quantitat d’electricitat de forma ràpida, al turbinar l’aigua de baixada a l’embassament inferior. I tot això sense generar cap tipus d’emissió contaminant a l’atmosfera, lo quina és remarcable en la batalla contra l’escalfament global i la contaminació.

Així, l’energia sobrant en períodes de baix consum s’utilitza per a bombar aigua d’un embassament inferior a un altre superior, obtenint així una energia de gran qualitat que, com s’ha pogut demostrar, pot ajudar a cobrir les necessitats del mercat durant les hores de major demanda.

LÍDERS / Iberdrola lidera esta tecnologia de generació elèctrica, amb una potència instal·lada i en construcció de 4.512 megawats, suficient per a subministrar a més de 1,5 milions de llars espanyoles. Açò inclou la capacitat operativa que ja té l’empresa a Espanya (3.192 MW) i Regne Unit (440 MW), així com els 880 MW que entraran en funcionament a Portugal en els pròxims anys, quan finalitze la posada en marxa del complex hidroelèctric sobre el riu Tâmega.

Cal destacar que el potencial d’energia emmagatzemada associat a la mencionada potència és de 67 gigavatios hora (GWh) i que per a replicar esta capacitat d’emmagatzematge es necessitarien aproximadament cinc milions de bateries domèstiques de 13,5 quilovats hora (kWh). Així mateix, que el cost actual de desenrotllament d’una central de bombament és quatre vegades menor que el de les bateries més eficients.

En esta línia, el president d’Iberdrola, Ignacio Galán, ha comentat recentment que «l’emmagatzematge d’energia serà fonamental» en l’escenari global dels pròxims anys. «Els avanços tecnològics en bateries poden ser part de la solució, però hui en dia, l’emmagatzematge hidroelèctric de bombament és l’única tecnologia eficient que pot ser implementada a gran escala. Es preveu que la capacitat hidroelèctrica s’incremente més del 60% en els pròxims 25 anys».

INSTAL·LACIÓ REFERENT / A Espanya, la companyia compta amb la major instal·lació d’estes característiques d’Europa: el complex de Cortes-La Muela, a València. Esta planta consta de set grups reversibles que permeten sumar una potència de turbinació de 1.482 MW —1.293 MW en bombament—, que aprofiten el desnivell de més de 500 metres que existix entre el depòsit superior i l’embassament de Cortes de Pallás per a generar energia.

A més, Iberdrola té diverses centrals de bombament en les conques del Duero (Aldeadávila II, Valparaíso i Villarino), del Tajo (Torrejón, Gabriel y Galán i Guijo de Granadilla) i del Sil (Conso, Soutelo, Puente Bibey y Santiago Jares).