Explica María José Giner que la seua tia María, de Ca’l Ros, va ser una de les alumnes que fa 90 anys, amb motiu de la celebració del Dia de l’Arbre, van plantar diversos arbres en la població de Coratxà, que forma part del municipi de la Pobla de Benifassà. De tots eixos exemplars —xops, servers, entre altres espècies— ha sobreviscut un només, el que presidix la plaça i que, com afirma Alejandro Atienza, es va traslladar des de del Barranc de l’Avellaner. A hores d’ara, no se sap amb exactitud quin d’eixos xiquets va ser el que va plantar el til·ler que actualment s’ha erigit en el símbol de tot un poble, de manera que tots ells, al llarg dels anys, es van atorgar eixe privilegi conformant un sentiment de comunitat que ha traspassat tota frontera.

El til·ler de Coratxà és la història viva d’un poble que des de fa 90 anys, i gràcies al mestre de l’època, transmet a cada generació la importància de preservar la naturalesa. És el lloc de reunió per excel·lència. Per a ser conscient de la seua importància, n’hi ha prou amb escoltar les paraules de María José Giner, la qual assegura que «casi tots els coratxanencs (per no dir tots) una de les primeres coses que fa en arribar al poble és apropar-s’hi, és com un ritual, però és la manera de saber i trobar- te en qui hagi al poble». Per esta raó, es pot dir que més que un arbre monumental el til·ler de Coratxà és «un element socialitzador del poble; callat i pacient ha estat testimoni de bona part de la història, de les confidències, converses, jocs i vida del coratxanencs i coratxanenques», en paraules de Giner.

Este arbre monumental presideix la plaça de Coratxà, és el primer en rebre el visitant que queda impressionat per la seva majestuositat i per la pau i tranquil·litat que inspira.

‘Renaix el Bosc’

Sheila Abella, veïna de Coratxà, comenta també que l’associació del poble s’anomena El til·ler de Coratxà, i que sempre se solen fer les seues reunions davall este arbre que forma part del patrimoni natural del Parc Natural de la Tinença de Benifassà i que s’engloba a més en el Projecte LIFE Renaix el Bosc, que planteja un conjunt d’actuacions encaminades a corregir la situació actual de gran vulnerabilitat dels boscos valencians de Tilio-Acerion —hàbitat prioritari de la Xarxa Natura 2000— perquè puguen afrontar en millors condicions els efectes adversos del canvi climàtic. Este projecte està coordinat per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural a través del Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF) en col·laboració amb el Servici de medi ambient de la Territorial de Castelló.

A l’igual que ho van fer aquell mestre i aquells xiquets de principi de segle passat, a la Comunitat Valenciana es continua celebrant el Dia de l’Arbre, es continua amant a la naturalesa.