Fa uns dies vaig assistir al congrés de les Comissions Obreres de les comarques del nord, en el seu 50 aniversari. Cinquanta anys de lluita i solidaritat, de conquestes, també d’objectius no assolits i de retallades als drets conquerits. Quan alguns que no han lluitat mai posen en qüestió el paper dels sindicats, vull recordar a les dones i homes valents que, des dels sindicats de classe, han contribuït a millorar la vida de tots.

També celebrem el 50 aniversari del primer Institut de batxillerat en Vinaròs, el Leopoldo Querol. Fins aleshores, els poquets que podien permetre’s-ho als pobles, s’examinaven per lliure al Ribalta. La creació dels nous instituts trencava el monopoli provincial de l’accés als estudis, i transformava la nostra societat, permetent a milers de joves, homes i dones, de la nostra comarca millorar la seua vida per la formació, un element clau per comprendre el canvi de les darreres dècades. Avui que alguns han deixat deteriorar-se l’ensenyament públic, l’únic que garanteix de manera universal la igualtat d’oportunitats, restablir el paper de la formació per la millora de la societat torna a ser una prioritat.

Aquesta setmana el delegat del Govern anunciava --a la fi-- mesures per millorar l’atenció a l’oficina del DNI a Vinaròs. Li donem les gràcies, i també a la corporació que va iniciar la tasca, que nosaltres hem continuat amb tenacitat (lis ho assegure), als diputats i senadors que han pressionat al govern per exigir la millora del servei, com ho feia la comissió de Justícia de les Corts aquesta setmana, i als responsables de la comissaria de Castelló. Però, no puc oblidar als funcionaris que s’han desplaçat a Vinaròs tot aquest temps, als treballadors de l’ajuntament que han assegurat les llistes i patit en primera línia el cabreig dels ciutadans quan el servei no corresponia al que se’ls havia promés i a tots els que ens han donat suport en aquesta reivindicació (que encara no està resolta).

És una demostració de què fem més quan lluitem junts. Un recordatori pels que aprofiten les lluites pendents per, oblidant els seus errors, retreure els dels altres en conter d’unir-se en els objectius que deuen ser de totes i tots.

*Alcalde de Vinaròs