Està a punt d’arribar agost, mes de vacances acadèmiques per excel·lència, gaudir de temps lliure, de les amistats, de viatjar… Època en què podem fer realitat tota una sèrie de coses esperades al llarg de l’any i època condicionada pel que vindrà, amb mires a un nou projecte quan comence setembre.

La Unitat de Suport Educatiu (USE), del Vicerectorat d’Estudiantat i Compromís Social amb la col·laboració d’InfoCampus i el Consell de l’Estudiantat, rebrà aleshores a la Universitat Jaume I (UJI), amb il·lusió i altes expectatives, el seu nou estudiantat.

Començar el primer curs d’un grau universitari no és fàcil, tenint en compte que és un canvi important. S’obri una nova etapa plena d’experiències desconegudes i, a la vegada, d’oportunitats que no s’han de deixar escapar. La Universitat és molt més que estudiar: s’ha de viure amb els cinc sentits i participar des d’un principi en tot allò que es presenta i prendre-s’ho com un repte. Per què no ser delegat o delegada de curs? Per què no fer alguna activitat esportiva a la Universitat? Per què no realitzar una estada a l’estranger? Aquestes i moltes més preguntes comencen a tenir resposta des del primer dia i amb el programa Actua (http://actua.uji.es).

L’UJI, els dies 6 i 7 de setembre, donarà la benvinguda a tot l’estudiantat matriculat per primera vegada en algun dels seus graus i que el següent dia 10, amb l’inici de les classes, es convertiran en vertaders estudiants i estudiantes universitaris. Dijous, 6 de setembre, a les 8.45 hores, està convocat l’estudiantat dels graus de l’Escola Superior de Tecnologia i Ciències Experimentals; el mateix dia, a les 10.30 h., el de la Facultat de Ciències Jurídiques i Econòmiques. Divendres, 7 de setembre, es rebrà l’estudiantat de la Facultat de Ciències de la Salut; i a les 10.30 h., el de la Facultat de Ciències Humanes i Socials.

TOT PAS ÉS IMPORTANT en aquesta carrera que comença, així que s’ha d’aprofitar i participar des del primer dia en el programa Actua a l’UJI, programa que fa de pont per a deixar de ser estudiantat de secundària i passar a ser estudiantat universitari. El programa Actua està basat en la idea que l’estudiantat siga l’actor/actriu principal de la seua trajectòria universitària i tinga un paper actiu com a protagonista. En concret, és la suma de la Jornada d’Acollida —conèixer el grau i la Universitat per a facilitar l’adaptació i integració a l’UJI— i del Programa d’Acció Tutorial Universitari (PATU) —comptar amb l’ajuda d’un estudiant-tutor i un professor-tutor des del primer moment.

Durant dos dies, es mostrarà als i les recentment matriculats tot allò que cal saber per a començar amb bon peu la vida universitària. Els i les representants dels graus universitaris, acompanyats per diferents coordinadors i responsables de programes, rebran els seus estudiants i estudiantes en una sessió que permetrà aprofundir en el grau i establir un diàleg entre estudiantat i professorat. A més, es realitzarà la visita guiada a la Facultat o Escola per part d’estudiantat voluntari, el qual mantindrà durant tot el matí un contacte directe amb l’estudiantat nouvingut i els donarà la seua visió i comentarà les seues experiències en els estudis elegits.

La participació en la jornada es complementa amb un document anomenat Guia d’acollida, el qual recull tot un seguit de preguntes i respostes, al voltant de diferents àmbits (docent, acadèmic, administratiu, formatiu, suport, sociocultural, etc.) que reflecteixen les inquietuds i dubtes més habituals de tot estudiantat que s’estrena en el món universitari.

La jornada no seria possible sense el gran treball que realitzen els degans de les facultats, la directora de l’Escola, els vicedeganats, les vicedireccions, les coordinacions de curs, les coordinacions d’intercanvi, els tutors i tutores del PATU i els estudiants i estudiantes voluntaris. Tots disposats a aportar durant un matí el millor per a transmetre la informació idònia, rellevant i necessària per al moment present i futur com a estudiantat universitari.

Caldria destacar l’experiència dels estudiants i estudiantes universitaris que col·laboren en la jornada, disposats a ajudar als seus nous companys i companyes, pel simple fet de compartir experiències. Això es pot apreciar en les opinions que aquest voluntariat manifesta en finalitzar la jornada, on les paraules que més es repeteixen són: interessant, gratificant, compartir, agradable, ajudar... Aquestes paraules es complementen amb les manifestades pels nouvinguts i nouvingudes: gràcies, escoltar, aprendre, viure... Totes paraules positives que reflecteixen el bon clima que es respira durant tot el matí i que representen sentir-se estudiantat UJI.

Tot açò ens fa pensar que si com a Universitat aconseguim suavitzar el pas als estudis superiors, i facilitem l’adaptació i integració a la comunitat universitària i al nou context educatiu, tenim molt guanyat en el desenvolupament acadèmic, personal i professional de cada persona. Hem d’aconseguir que l’estudiantat es responsabilitze com a persona a títol individual i també cara a la societat, per a incorporar-s’hi amb una formació integral.

*Coordinadores de la Unitat d’Orientació Preuniversitària i Universitària a l’UJI