L’any 1981, naixia a Vila-real l’Associació Col·lectiu Unió d’Integració al Discapacitat, Acudim. Amb la incansable Fina Mora al capdavant i amb un extraordinari equip humà al seu voltant, l’entitat ha resultat fonamental per a crear a la nostra ciutat la consciència per l’accessibilitat, la mobilitat i la lluita perquè totes les persones, amb independència de les circumstàncies personals, físiques o socials, puguen desenvolupar el seu projecte vital amb autonomia i en condicions d’igualtat.

37 anys després del naixement d’Acudim, la lluita no ha acabat: són moltes les barreres que queden per eliminar, els obstacles per combatre i el treball de sensibilització pendent. Però no hi ha cap dubte que tot el que hem avançat en aquest camí li ho devem a Acudim, a la seua presidenta i al seu equip.

Per a Vila-real, sempre ha sigut un orgull comptar entre els nostres veïns amb gent valenta i lluitadora com Fina Mora. I és un orgull major quan aquests atributs es reconeixen més enllà de les nostres fronteres. És el cas de la presidenta d’Acudim, qui la setmana que ve suma un nou reconeixement a la seu trajectòria: el Premi a la Persona Física dels guardons Solidaris ONCE Comunitat Valenciana.

Un premi més que se suma a la llarga llista de reconeixements que atresora l’associació i la seua presidenta, entre ells el Premi 20 de febrer atorgat per l’Ajuntament de Vila-real l’any 2013.

Al nostre país, hi ha uns 2,8 milions de persones amb reconeixement legal de discapacitat, de les quals el 50% són dones, amb la doble discriminació que això suposa. Tot i els esforços des de les administracions i la major consciència social, és un fet que les persones amb capacitats diferents troben moltes més traves al desenvolupament de la vida diària que les merament físiques o arquitectòniques, contra les quals, d’altra banda, no deixarem de lluitar. És la nostra obligació, com a administracions públiques, fer-ho. Però això no seria possible sense persones com Fina Mora, sempre a l’aguait per advertir-nos de les carències i dels errors que puguem cometre, disposada a col·laborar en allò que siga necessari, decidida a fer partícip a tota la societat de la seua, la nostra, lluita per la igualtat. Les campanyes de sensibilització de festes, el préstec de cadires i material ortopèdic, els cursos i activitats que organitzen de manera continuada, o la reivindicació constant i exigent davant qui faça falta, són algunes de les qüestions que han convertit Acudim i Fina Mora en indispensables per a fer de Vila-real una ciutat millor, per a tots i per a totes.

Queda molt per fer. I seguim treballant per a aconseguir-ho: la millora continua de l’accessibilitat dels nostres carrers --una prioritat per l’equip de govern de Vila-real des de 2011--, l’adaptació d’espais d’ús públic com el cor de sant Pasqual, la seu social dels Lluïsos o l’antiga Cambra Agrària, o reivindicar la solució al gran empastre de la passarel·la elevada i la manca d’accessibilitat de l’estació de trens són els deures més immediats.

*Alcalde de Vila-real