Hui fa dues setmanes que vam encetar la quarta edició dels pressupostos participatius a Almassora, una iniciativa que ha anat creixent amb el temps i gràcies a la qual els veïns i les veïnes poden decidir en quins projectes invertim els diners públics. En tres anys, hem duplicat la quantitat que destinem a aquestes partides i hem ampliat el percentatge de participació de la ciutadania fins a, pràcticament, el 100%. I d’aquests fets és responsable, en part, el bon criteri i el sentit comú que la població d’Almassora ha demostrat a l’hora de suggerir idees.

Els almassorins i les almassorines poden proposar-nos ara i fins el 15 d’agost els projectes que desitgen veure fets realitat al nostre poble. Les seues aportacions no només seran escoltades, sinó que seran estudiades i quantificades pel personal municipal i, si finalment resulten triades, desenvolupades com a projectes. La ciutadania d’Almassora tindrà, de nou, l’última paraula i serà la responsable de triar el projectes que s’executaran i d’administrar els 200.000 euros d’aquests pressupostos per a l’any 2019.

ELS PASSOS que hem fet en només tres anys han sigut enormes. Vam assumir el govern de l’Ajuntament d’Almassora amb el ferm compromís de gestionar de la mà del veïnat i, en aquest temps, hem recorregut un llarg camí en la direcció correcta. El primer pas va ser la instauració del Dia del Veí amb atenció directa i personal a la ciutadania. Ara, hem traslladat les nostres oficines als barris i escoltem les seues peticions al costat de sa casa.

Però no ens limitem a escoltar els problemes o les peticions del dia a dia. El procés participatiu durant l’anàlisi prèvia a l’elaboració del Pla Director d’Instal·lacions Esportives ens ha permés escoltar la veu d’una mitjana de 4.000 persones representades per clubs esportius, centres educatius, serveis sanitaris, associacions veïnals... Les seues peticions definiran una estratègia que guiarà les actuacions en espais esportius per als pròxims deu anys i que, per primera vegada, hem confiat a un grup d’experts vinculats a Almassora.

CONSELLS veïnals, aplicació mòbil per a les incidències en la via pública, comunicació directa mitjançant les xarxes socials... Els camins que hem obert per a integrar la visió dels veïns en la tasca política no paren de créixer. Continuarem ampliant-los i encetant-ne de nous per a gestionar de la mà de la ciutadania allò que és de la ciutadania: els diners públics.

*Primera tinent d’Alcaldia d’Almassora