Les últimes setmanes han estan molt profitoses per a la Regidoria de Participació Ciutadana de Vila-real. S’han pres decisions que permeten reforçar la participació activa entre el veïnat de la nostra ciutat.

Com recordareu, al darrer ple es va aprovar per unanimitat l’adhesió a la Città dei Bambini. Un projecte capdavanter del que hui és el Consell de xiquets i xiquetes. Des del seu naixement a Roma l’any 1991, la Città, promoguda pel psicopedagog Francesco Tonucci, és tota una nova filosofia del govern de la ciutat.

Té una motivació política, de treball cap a una nova filosofia de govern de la ciutat, tot tenint els xiquets com a element principal i com a garantia de les necessitats de tots els ciutadans. Construir una ciutat on els infants siguen autònoms i participatius. És rebutjada la interpretació exclusivament educativa o simplement d’ajuda als nens.

Vila-real es va integrar en la Xarxa de Ciutats Educadores l’ any 2000. En 2011, la ciutat, entesa com un espai educador es converteix en l’ideal de valors essencials de l’educació i de la democràcia. Arribem al 2017. Novament un altre pas endavant. L’adhesió a la Città dei bambini fa realitat l’educació al llarg de la vida. La seua filosofia ajuda a saber escoltar i tindre sempre present les paraules dels nostres menuts. Ells són la font vital per al desenvolupament d’una societat que volem participativa i assentada en els valors de la igualtat.

El nostre compromís educador és transversal o universal. Tots els membres institucionals, econòmics o de qualsevol tipus posats al servei de tota la ciutadania. Però cal no oblidar que educar també inclou falta de respecte i és provocadora de tensió i agressivitat, factors tots directament antieducatius. Tota ciutat inclou per educar i no deixa tampoc d’educar per incloure.

*Regidora de Participació Ciutadana de Compromís per Vila-real