L’aposta de Vila-real pels nostres joves, per la lluita contra l’atur amb fórmules noves, és innegable. Només arribar al Govern local, l’any 2012, Vila-real llançava un programa pioner, innovador i eficaç de lluita contra l’atur amb les úniques armes que, en aquell moment, disposàvem, lligats de mans i peus com estàvem per uns governs autonòmic i central que no ens permetien donar resposta a la crisi laboral que patia la nostra ciutat. En aquesta conjuntura, amb imaginació i el convenciment que havíem d’obrir portes als nostres joves, naixia el primer programa de beques municipal Vilabeca. Programa que, amb els anys, vam consolidar i millorar fins a convertir-lo en un referent i un model a seguir per altres administracions de tot el territori.

Entre elles, la mateixa Generalitat. Després d’anys d’abandó --en aquesta i tantes altres matèries-- per part del Consell del Partit Popular, amb l’entrada del Govern del Botànic arribava també una Generalitat que, per primera vegada en anys, escoltava els problemes dels municipis, buscava solucions compartides i, el que és més important, aportava els diners per a fer-les possible. Bevent de l’esperit del nostre Vilabeca, l’any 2017 van aparéixer els primers programes Avalem Joves+, uns plans de contractació municipals que ens han permès contractar 54 joves, menors de 30 anys amb diferents perfils i titula- cions universitàries, per a, com vam fer en el pioner Vilabeca, donar-los una primera oportunitat i experiència laboral que, a la vegada, ens permet retenir per a la nostra ciutat el talent jove local i evitar-ne la fuga.

De nou, Vila-real hem sigut referents. No hi ha altre municipi que haja fet un esforç tan gran, en termes econòmics i de recursos, per dur endavant aquests programes: hem sigut líders en contractacions a joves, amb mig centenar; líders en inversió, amb 1,2 milions d’euros destinats a aquests plans; i referents també en aconseguir una implicació d’aquest jove talent en l’àmbit municipal, a través de la seua participació en projectes cabdals com la redacció dels Edusi, la creació del primer Observatori Local de la Neteja a la ciutat o el disseny d’un innovador còmic de l’Arxiu Municipal, entre altres... Hui, la Jornada Vilaemprén, que va nàixer també fa quatre anys dins el programa Vilabeca, ens servirà per posar en valor la dedicació d’aquests 54 joves.

El compromís amb la formació i l’ocupació -que ens ha portat a invertir en només un any 3,6 milions d’euros en programes que han beneficiat prop de 400 persones-- és una de les apostes més fermes i de la que més orgullosos ens sentim. Per això, malgrat les gravíssimes dificultats econòmiques que estem patint, amb un herència urbanística que llastra la gestió municipal amb noves resolucions judicials milionàries, seguirem treballant perquè les malifetes d’altres no resten oportunitats als nostres joves, gestionant amb responsabilitat el passat nefast que ens va deixar el PP per a minimitzar el seu impacte en el present i en el futur de Vila-real.

*Alcalde de Vila-real