Els pressupostos per a 2017 són un atemptat als interessos de la ciutadania de Castelló. Per emmarcar el tema, solament algunes dades.

La inversió prevista en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a enguany deixarà la despesa per habitant a la província en sols 129 euros, quan la mitjana en el conjunt de l’Estat és de 184 euros.

La inversió per càpita caurà enguany un 51 % respecte de 2016. Els pressupostos presentats pel ministre Montoro preveuen prop de 75 milions d’euros a la província, 78 milions menys que l’any passat.

No és res nou: el conjunt del País Valencià i Castelló en particular arrosseguen aquest dèficit respecte del conjunt de l’Estat des de fa tant de temps que ja hem perdut el compte.

Burla, oblit, menyspreu, atemptat contra els interessos de la ciutadania; el qualificatiu no té importància, l’essencial és que, una vegada més, les inversions prioritàries i urgents que necessita la nostra província pel greu dèficit arrossegat durant anys hauran d’esperar. No és victimisme, sinó la constatació d’una realitat que ens persegueix des de fa temps.

Tots els grups parlamentaris en les Corts valencianes han valorat molt negativament aquests pressupostos a través d’una declaració institucional. Semblava de sentit comú i ens alegrem que el mateix Partit Popular signara aqueixa declaració. Però com quasi sempre «l’alegria ha durat poc en la casa del pobre»; de manera instantània la senyora Isabe Bonig ha sigut desautoritzada per la direcció nacional del partit, que poc menys que ha titllat la secretària general del partit «d’ignorant» per no saber llegir bé els pressupostos generals. Immediatament han eixit a la palestra «els que sí saben llegir bé» i ha començat la lloança sense fonament als comptes presentats pel Ministeri d’Economia.

Però la realitat és molt més tossuda i aqueixa lectura en positiu que ens pretén vendre el Partit Popular no deixa de ser un eufemisme que amaga la realitat: no podem trobar un sol element positiu en aquests PGE que beneficie Castelló i que justifique la descaradura de reduir a la meitat les inversions pressupostades en l’any 2016, que ja van ser nefastes i desfavorables per a la nostra província.

L’oblit al qual ens té sotmés el Govern de Madrid és absolutament injustificable. Any rere any prometen que «enguany sí» seran realitat les infraestructures que ens resulten imprescindibles; any rere any ens tornen a enganyar. Podríem parlar d’inversions que ja van ser pressupostades en l’any 2007 i que a dia d’avui segueixen estant als llimbs.

Des de CCOO, volem denunciar aquest menyspreu als interessos de la ciutadania de Castelló i ens sumarem a totes aquelles iniciatives que es posen en marxa per a exigir un tracte més just i equitatiu als habitants de la nostra província.

Demanem, a més, als grups polítics que aprofiten la falta de majoria absoluta del Partit Popular i que en el tràmit parlamentari puguen presentar esmenes que milloren de forma substancial aquesta inversió prevista en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE).

*Secretari general de CCOO a les comarques de Castelló