Primer de tot cal dir que l’arribada d’inversió i d’infraestructures a la província sempre em pareix una bona notícia. El problema ve quan aquestes són de segona categoria o milloren poc el que ja hi ha.

M. Rajoy va comprovar ahir en persona que el tercer fil no soluciona res. Primer AVE, primer retard de 30 minuts i la comitiva neguitosa davant l’estrepitós contratemps. «Incidente aislado», ha estat l’excusa. Pareix que «aislado» a alguns els serveix per a tot. El que és cert és que l’AVE, en condicions normals, connectarà Madrid amb Castelló en 2h 40min. No pareix mala dada. Però cal recordar que en 2010, aquesta connexió es feia en 2h 55min. En aquells temps els Fabra (Carlos i Alberto) deien que allò no era un AVE sinó un pato. L’arribada d’aquest suposat nou AVE redueix una mitja de 15 minuts respecte a aquell Alvia de 2010. No pareix un gran avanç.

Però el realment dramàtic és que la implantació del tercer fil ha suposat un empitjorament brutal del servei de rodalies amb València. Abans, el rodalies ràpid (Civis) feia el trajecte en 55 min. Ara qualsevol rodalies tarda més d’una hora sempre que els retards no amarguen el dia, cosa massa freqüent. De fet, el trajecte València-Castelló amb el nou AVE és de 42 minuts davant dels 37 del Talgo actual. D’alta velocitat, res.

Volem un AVE de primera. No volem que ens donen gat per llebre. No ens alimentem de molles, volem el pa sencer. Tinc l’esperança que la cosa millore, el servei d’AVE i el de rodalies, perquè l’actual proposta de servei s’apropa a un nyap. Tant de bo, l’arribada d’un AVE de qualitat supose un augment del turisme per a les comarques de Castelló, amb una oficina de turisme (Tourist Info) que servisca per a promocionar events únics de la nostra terra com la Magdalena (Magdalena Festivity Week), Carnestoltes (Carnival) o el Mercat de la Taronja (Orange Market). En certes coses som únics!

*Portaveu Grup Socialista Ajuntament de Castelló