Hi ha qui diu que s’ha d’oblidar, que deixem als morts tranquils, que no cal recordar, que despertarem els fantasmes del passat, que ens dediquem a gestionar, i deixem de costat la resta de coses. Pot ser tot el que he enumerat són tòpics que s’escolten quan arriben les jornades del Memorial Democràtic que des de fa tres anys se celebren a Borriana, i que el que pretenen és tot el contrari. Cal construir un futur, sempre coneixent el nostre passat. I és que a casa sempre han sigut de fer conèixer la història de la nostra ciutat, i sense conèixer-la és molt difícil construir-la.

Moltes famílies s’emocionen, contacten, o simplement, acudeixen als actes, i el sentiment segueix sent el de recordar a uns familiars dels que no sabien com havien desaparegut, que ni sabien on estaven soterrats, o simplement que no han sabut res d’ells. Per a alguns poden ser històries que cal oblidar, però pense que és molt important que tota aquesta gent tinga respostes, i sobretot, justícia. Per tindre-les entre ells, o fer el reconeixement a una gent que havia estat oblidada per la mateixa història sols per no haver guanyat una guerra o, simplement, per estar soterrada sense cap nom a sobre.

En aquestes terceres jornades del Memorial Democràtic cal donar un pas endavant perquè l’homenatge a les víctimes de la repressió franquista de la nostra ciutat no quede en una commemoració puntual, sinó que el monòlit que s’instal·larà en la zona de la fossa comú del cementeri el proper dissabte, siga un recordatori i homenatge permanent per a continuar amb el nostre objectiu de dignificar la seua memòria i no deixar que eixos noms es perden per sempre en l’oblit. 55 noms; que fins ara no tenien cap lloc; 55 noms dels temps de l’oblit que cal recordar. És precisament l’objectiu amb el qual va nàixer el Memorial Democràtic a Borriana fa ara dos anys, quan en el 2016 es programaven per primera vegada a Borriana tot un seguit d’actes perquè el pas dels anys no faça caure en l’oblit una etapa històrica també de la nostra ciutat que durant molt temps ha volgut enterrar-se i oblidar-se per sempre. És necessari recordar, conèixer la nostra història, per construir un futur millor.

*Regidor de Cultura de Borriana