Aquesta setmana hem viscut arreu de les comarques valencianes la celebració del 9 d’Octubre, la commemoració del que entenem com un poble unit i que, tot i les traves arribades des de més enllà de les nostres terres, vol mirar al futur amb esperança i recuperar la dignitat que en diferents moments de la història li ha estat furtada. Perquè com vaig voler recordar en el discurs del ple extraordinari del passat dilluns, el que commemoren és l’entrada de Jaume I a València, i que havia de servir per, com ell mateix va deixar escrit, «fer regnar la justícia i vetlar perquè els grans no oprimisquen els menuts». I encara que semble mentida, gairebé sis segles després des de les institucions municipals (les suposades institucions més menudes) seguim treballant diàriament i a consciència per no ser oprimits, i avui maltractats amb l’infrafinançament pel Govern (la institució més gran).

L’inici de la història del poble valencià té a Borriana com una de les grans protagonistes en l’arribada des del nord del rei Jaume I i per eixe motiu no podem deixar de constatar que ser i sentir-se valencians en l’any 2017 comença per ser i sentir-se borrianencs. Som hereus d’uns homes i unes dones que han portat amb orgull el nom de Borriana per tot el món, i sobretot al seu cor.

Estem obligats a recordar la nostra història i també les senyes d’identitat que ens defineixen com a poble unit. No podem oblidar els nostres orígens, però hem de pensar sempre en tot allò que ha d’arribar, perquè el futur és una responsabilitat compartida entre totes les persones que formem la nostra ciutat. I la millor manera de poder sentir-nos partícips del nostre futur és viure amb la seguretat que, des de totes les institucions, i sempre amb la finalitat de conviure en un marc on tota la ciutadania reba una efectiva igualtat de tracte, som, efectivament, iguals en tots els aspectes. Per això, dilluns vam celebrar allò que som amb els nostres balls, la nostra música i i el nostre folklore, però sense oblidar mai que volem que es respecten els nostres drets com a poble. Per això seguirem treballant, per sentir-nos orgullosos com a valencians i valencianes i poder seguir-ho fent durant molts anys més.

*Alcaldessa de Borriana