El Centre Ocupacional de Vila-real va nàixer fa poc més de 25 anys per a donar resposta a una necessitat crucial: oferir a les persones amb capacitats diferents ferramentes per a poder desenvolupar un projecte de vida el més autònom possible. Afavorir que tots i totes, independentment de les circumstàncies i condicions personals, puguem acomplir aquesta aspiració tan bàsica --portar endavant el nostre propi projecte vital-- és una tasca a la qual les administracions públiques hem de dedicar totes les nostres energies.

Des d’aquell 1992 que el Centre Ocupacional obria les portes, la sensibilitat pública i social envers les persones amb discapacitat ha anat, afortunadament, en augment: els majors índexs d’inserció sociolaboral, la multiplicació dels serveis d’atenció sociosanitària, educativa i ocupacional o la Llei de la Dependència són fites importants en un camí que no haguera estat possible si, abans, no s’hagueren donat passes cap a la integració com les que representa el Centre Ocupacional, amb la directora, Victoria Angresola, i tot el seu equip al capdavant.

Actes com el que vam celebrar ahir, un any més, a la sala Àmbit Cultural d’El Corte Inglés de Castelló, amb l’exposició i venda dels treballs realitzats pels usuaris, són el millor reflex del que suposen aquestes teràpies. Tallers que, sobretot, permeten afavorir l’autoestima i la realització personal d’homes i dones que demostren tenir, amb la dedicació i il·lusió que dipositen en cada peça de ceràmica, teixit o fusteria, moltes més capacitats que altres. És important que el resultat de tot aquest esforç reba el reconeixement que mereix, i què millor que exposar-lo durant 10 dies en un dels espais culturals de referència de la província com és El Corte Inglés. Per això, vull agrair els responsables de la companyia que ens van acompanyar ahir, José María Pereda i Pau Pérez Rico, així com també la directora territorial de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Carmen Fenollosa. Agraïment que faig extensiu també a l’associació Rusc, creada per usuaris i familiars del centre i la residència de discapacitats, un exemple a seguir per la importància que té associar-se per donar visibilitat a les necessitats del col·lectiu i servir d’interlocutors amb les administracions.

A Vila-real --i probablement ho hem d’agrair també al Centre Ocupacional-- hem tingut sempre una sensibilitat especial per la inserció de les persones amb capacitats diferents. La residència de persones amb discapacitats psíquiques o el centre dia, annexes al complex de la carretera d’Onda, el col·legi d’Educació Especial La Panderola per a persones amb discapacitats físiques i psíquiques, el futur Centre d’Atenció Primerenca que la Generalitat Valenciana posarà enguany en funcionament al centre Maria de Luna... Serveis de referència comarcal que posen de manifest l’aposta que ha fet Vila-real per l’atenció sociosanitària, per cuidar de la nostra gent, sota la marca Ciutat de la Salut i de l’Esport. En aquest compromís seguirem treballant.

*Alcalde de Vila-real