Qui sembra arreplega. I els fruits de la sembra que a l’Ajuntament de Vila-real hem vingut fent en els últims cinc anys en matèria de ciència, innovació i coneixement, els estem arreplegant. En les últimes setmanes, hem tingut alguns exemples que ens han d’omplir a tots de satisfacció i d’il·lusió per a seguir avançant per aquest camí.

Que la nostra ciutat siga una de les escollides per a participar en el jurat del Ministeri d’Economia i Competitivitat per a incorporar noves ciutats a la xarxa Innpulso o ser convidats a compartir les experiències amb empreses innovadores tan potents com Ford Almussafes són evidències que Vila-real començar a despuntar amb força en l’àmbit de la innovació. I no parle de l’Ajuntament, del govern o de l’alcalde. Parle de les nostres empreses i emprenedors, de la universitat, de la societat en el seu conjunt, que demostra dia rere dia la seua capacitat i potencialitat per a seguir creixent i marcant el pas.

Portar les nostres empreses a Madrid en fòrums nacionals com la II Trobada d’alcaldes de la xarxa Innpulso o que el Ministeri ens avale un projecte innovador i únic com els Mòduls d’especialització d’FP Aula Mentor, en una programa pilot pioner a tot l’Estat, són altres dels fruits que hem arreplegat en les últimes setmanes; exemples del paper que podem jugar en l’establiment de nous ecosistemes innovadors i que ha posat Vila-real en un lloc de referència per a la constitució de la nova Associació de Ciutats de la Ciència i la Innovació de la Comunitat. També la Fundació Globalis està sent reconeguda i treballant tant per a la comarca com per a altres ciutats de l’Estat, rebent encàrrecs fins i tot del Govern central. A això s’afegeix que cada vegada és més habitual que empreses de fora vulguen instal·lar-se a la nostra ciutat, atretes pel que suposa la marca de Vila-real com a Ciutat de la Ciència i la Innovació i per l’aposta permanent per aquest sector. La selecció de Vila-real per a formar part del comitè organitzador del Foro Transfiere de Màlaga, un dels més importants del sector tecnològic i de la innovació; que empreses del nostre entorn desenvolupen i apliquen iniciatives d’avantguarda, com el projecte pilot de Facsa per a instal·lar punts de recàrrega de mòbils amb energia elèctrica generada a través de la xarxa d’aigua potable; que la nostra Policia Local siga reconeguda en tot el món com a exemple d’innovació amb eixa ‘altra forma de fer policia’ i amb la Càtedra de Mediació Policial...

Són només alguns dels exemples dels fruits que estem arreplegant per eixa sembra que vam decidir començar a plantar fa poc més de cinc anys. Però el més important és que tot açò no és l’èxit de cap partit polític ni d’un equip de govern. És fruit de l’aliança per a treballar junts amb la societat civil de Vila-real i el seu entorn. Un entorn de gent tremendament emprenedora, treballadora i creativa. Gràcies a tot ells, Vila-real segueix avançant.

*Alcalde de Vila-real