A Vila-real, sempre ens hem sentit orgullosos de la nostra llengua. Al marge de colors polítics i de polèmiques estèrils, l’Ajuntament de Vila-real sempre s’ha caracteritzat per una defensa continuada i un treball constant per la promoció de l’ús del valencià en tots els espais de la vida pública. No és de bades que vam ser un dels primers municipis de tot el País Valencià que va comptar amb una Regidoria i un servei de Normalització Lingüística, que ha complit ja els 21 anys afavorint i vetllant per l’ús del valencià a la nostra ciutat. Comptem amb molts i importants escriptors en valencià i ens sentim molt orgullosos que siga un vila-realenc, Ramon Ferrer, qui presidisca en aquests moments l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Els cursos de valencià per a nouvinguts o per a pares i mares, pels que han passat més de 1.700 persones en aquestes dues dècades; les publicacions i comunicacions oficials; els programes com el voluntariat lingüístic o les campanyes escolars o sectorials són algunes de las activitats que donen testimoni d’aquesta preocupació constant per la llengua. Un treball que no hauria estat possible sense la dedicació de les tècniques del departament i del regidor de Normalització Lingüística, Pasqual Batalla.

Un altre dels baluards de la defensa i promoció del valencià a Vila-real ha estat, des de fa dècades, el Certamen Literari Ciutat de Vila-real. Caigut pràcticament en l’oblit, en arribar al govern municipal en 2011 vam treballar per recuperar-lo i prestigiar-lo. Però la nova política que va entrar a l’Ajuntament de Vila-real fa poc més de cinc anys no es reflecteix només en els continguts, sinó també en les formes. I la nostra és una política humil, allunyada de la prepotència d’altres èpoques; som sabedors que una persona no sempre pot encertar i, quan no encertem, no tenim cap problema en rectificar. Per això, vull agrair particularment l’actitud del regidor de Cultura, Eduardo Pérez, i la seua reflexió compartida al voltant del nou Certamen Literari.

Després d’un parèntesi de dos anys forçat per la situació econòmica a la que ens va abocar l’herència de la gestió del PP, enguany tornem a convocar el Ciutat de Vila-real. Però admetem que les novetats introduïdes inicialment poden influir en una disminució de la qualitat d’obres presentades i perdre part del prestigi que el certamen va assolir en els últims anys, com a referència en convocatòries d’aquest tipus. I, com afortunadament, ja no vivim en els anys de la prepotència en la política, quan comentem un error, el reconeixem i l’esmenem. Així ho farem també en el Ciutat de Vila-real, un certamen que seguirà tenint la mateixa força i dotació per a les obres en valencià que en la seua última edició, tot introduint també un guardó en castellà, en reconeixement als molts i bons escriptors en aquesta llengua dels quals ens sentim igual d’orgullosos en la nostra ciutat. Reitere de nou l’agraïment al regidor de Cultura per aquesta forma d’entendre la política: humil, honesta i al servei de les persones.

*Alcalde de Vila-real