Alcalde Joan Ribó, el meu reconeixement per l’oferiment d’obrir als abandonats de l’Aquarius el port i la ciutat de València, més que mai capital de lo millor dels valencians i les valencianes. Alcaldessa Ada Colau, com sempre va ser la primera a alçar la mà d’una Barcelona acollidora i solidària per oferir tots els mitjans per ajudar. En Espanya, perquè els sindaci (alcaldes) italians han alçat la veu contra un govern i un ministre sense cor, capaç de llançar a la mar dones encintes, bambini, ancians... L’exfiscal Luigi de Magistris, alcalde de Nàpols, es va declarar disposat a, sense pressupost, salvar vides humanes perquè «noi siamo umani, con un cuore grande». President Pedro Sánchez, ens ha donat una raó més de què calia enviar al partit dels «diners pels de casa» (en un sentit molt estricte) al passadís (esperem que sense retorn) de l’oposició. Sense la seua decisió, tots els oferiments que han seguit a Colau i Ribó no hagueren servit, com no van servir el 2015 quan el Govern de M. Rajoy, davant d’una onada similar de solidaritat, va ofegar-la en excuses i oblit, com ha passat a Itàlia. Vicepresidenta Mónica Oltra, confiem que sabrà teixir la xarxa que li estem oferint des dels municipis que reiterem la nostra voluntat de ser ciutats-refugi, per donar forma real i, sobretot, humana a aquest oferiment.

Ministre Matteo Salvini, entra per mèrits propis en la pitjor història de la infàmia, com un polític que ha substituït la humanitat i la grandesa de mires pel més miserable dels populismes. L’acompanyen els seus socis de govern i a algun portaveu de la dreta espanyola que, malgrat l’ostentació de peinetes i mantellines a les processons, no tenen pudor en manifestar-se contra l’ajuda als desvalguts (sobretot d’altres ètnies o cultures).

Tampoc en la «derechona» tots són iguals: el (de moment) president de Galícia López Feijoo ha ofert la Xunta per col·laborar en l’acollida. Segur que sap millor que altres lo perilloses que són certes aigües. La infàmia i la solidaritat són humanes. Però tan sols una d’elles cap al concepte d’humanitat.

*Alcalde de Vinaròs