Demà, el Consell de la Generalitat, l’òrgan de govern dels valencians i valencianes, es reunirà en sessió ordinària en dependències de l’Ajuntament de Vinaròs. És una satisfacció acollir als representants del nostre executiu, l’autogovern recuperat el 1982. L’actual Consell ha fet aquests consells itinerants amb seminari a Morella, Torrevieja, Sagunt i Ademús, mostrant el compromís amb tots els racons del territori. Volem pensar que seguint les petjades dels nostres erudits, Cavanilles o Fuster, que el van recorrer sabent que sols el coneixement de la terra, i el contacte amb els homes i dones que hi viuen, permet pensar el país.

Els ajuntaments atenem els assumptes que afecten el dia a dia de la ciutadania però, tant per capacitat econòmica com per competències reals, depenem en molts aspectes i inversions dels governs electes, la Generalitat i l’espanyol (les Diputacions, sorgides del model provincialista el 1836, han consolidat el sistema bipartidista de la Restauració, lluny dels standards democràtics d’avui).

La satisfacció de rebre al Govern va acompanyada del suport que donem l’equip de govern a les polítiques d’un Consell, molt actiu en politiques d’ocupació, salut i serveis socials; un milió d’euros en 2018 en subvencions pel foment de l’ocupació en Vinaròs, en Serveis Socials hem passat de 750.000 a 1.600.000 €, el que ha permés donar una espenta a programes, com la valoració de la dependència, retallats pel govern anterior, augmentar les places públiques a serveis com el Centre de Dia (Alzheimer) o CRIS (malatia mental) i augmentar prestacions directes i subvencions. L’inclusió als pressupostos de la Generalitat del segon centre de salut n’és un altre exemple.

Dit això, no volem oblidar els temes encara pendents. El més urgent és el col·legi Jaume I, pràcticament l’únic 100% en barracots que no s’ha iniciat. L’activació de la Residència per gent gran, el pla Edificant, la reconversió del projecte del PIP desprès de la sentència provocada per la malicia del PP local (com diria Van Gaal, sempre...). Benvinguts a Vinaròs, i a millorar el balanç!

*Alcalde de Vinaròs