Han passat molts anys ja des que la trama més important de corrupció política en tot l’Estat espanyol fóra batejada amb el nom de Gürtel. Massa anys com per a què la gent recorde per què es va utilitzar aquesta paraula alemanya que significa «corretja», en referència al ja demostrat cap de la trama, Francisco Correa. Avuí, massa anys després, aquella corretja apreta, i de quina manera, a l’expresident Francisco Camps per haver establert una xarxa completament organitzada, més semblant a una estructura de grup de gàngsters que a un partit polític: favors i compensacions a empresaris pagats amb diners públics; contractes adjudicats a dit i regals de tot tipus utilitzats com a mesures de pressió o per augmentar l’amiguisme entre empresaris i polítics del PP.

I mentre els que avui estem al capdavant de les institucions públiques seguim apretant-nos la corretja per a que no siga la ciutadania qui haja de pagar els errors del passat, amb cada testimoni del cas Gürtel queda més clar que durant molts anys a la Generalitat no existien ni cinturons ni cap tipus de mirament a l’hora de corrompre i balafiar diners públics.

I no m’agradaria que pensaren que això de la Gürtel ens pilla lluny. Aquells «amiguitos del alma» de Camps estaven molt propet de nosaltres, ací als pobles del nostre voltant, i fins i tot la construcció de la piscina de la nostra ciutat va córrer a càrrec d’una empresa sevillana encausada al juí de la Gürtel. Rambla, Costa, Martínez o Campos van utilitzar les institucions, que també representen a la ciutat de Borriana, per fer i desfer amb els diners públics beneficiant només el seu propi partit i les seues aspiracions electorals. Només cal que sumem a la Gürtel, casos com els de Bárcenas, Brugal, Cooperación, Nóos, Over Márketing,Terra Mítica, Canal 9, Ivex… per saber que la trama de corrupció era generalitzada i obeïa a una estructura perfectament dissenyada per robar diners públics. Així que com ja li he suggerit en més d’una ocasió a l’oposició del Partit Popular a Borriana, deixen d’oferir una col·laboració fictícia en la feina de gestió diària municipal. Amb que reconeguen com els seus companys de partit van costejar i guanyar eleccions, accepten que van deixar de fer pagaments que avui ens trobem als caixons de l’Ajuntament i tinguen la valentia d’admetre que durant molts anys van formar part d’un partit polític corrupte, estic segura que la ciutadania de Borriana es donarà per satisfeta. Que els lladres tornen el que es van endur, fa temps que va passar a ser una quimera.

*Alcaldessa de Borriana