La cultura és l’acció de cultivar. Una acció que a Borriana s’ha multiplicat en l’últim any amb apostes culturals dirigides a tot el municipi. Mentre les festes de Sant Blai segueixen en peu, hem passat el cap de setmana més important, on hem pogut trobar una oferta cultural que ha fet moure a la gent del poble, però també als veïns i veïnes de les ciutats de la comarques de Castelló. L’Emac és una de les apostes culturals més importants, amb sols dos anys de vida, que combina la iniciativa social de la localitat i l’empenta municipal. Un tàndem que ajuda a descobrir noves fórmules de treball encarades a noves experiències culturals.

L’Emac és l’exemple més immediat d’aquest canvi cultural al nostre poble que busca «l’acció de cultivar» al carrer. El fet d’omplir les sales amb gent vinguda d’altres ciutats en busca d’una oferta cultural que no existia abans és el símptoma d’una nova realitat cultural a Borriana. El foment d’artistes i músics fa que el mateix sector cultural del nostre poble reviscole per oferir noves iniciatives sorgides d’activitats i relacions que no es tenien fins ara. L’obertura a noves experiències fa que molts artistes vegen la nostra ciutat com una oportunitat de cultiu cultural.

Tant és així, que 2016 va acabar amb més de 110 actes culturals, en els quals han participat gent de totes les edats i colors, amb l’únic objectiu de gaudir i reflexionar sobre les noves tendències culturals. De tots ells, 60 han sigut novetats en la programació cultural de Borriana. Això suposa que més de la meitat d’iniciatives s’han repensat i creat amb l’objectiu de «cultivar» en la societat de Borriana. Apostes més i menys arriscades, s’han combinat en la ment dels borrianencs i borrianenques com un esclat per a poder descobrir noves activitats. Música, art, teatre i dansa vinguda de tot arreu han arribat a Borriana, per a que la ciutat torne a ser un dels referents culturals que era.

El 2017 ha començat amb l’aposta de refermar el que s’ha iniciat, amb noves perspectives, i també, com un nou motor econòmic per a la nostra localitat. Borriana torna a tindre les arrels fermes per al cultiu de la cultura.

*Regidor Cultura, Patrimoni i Esports en l’Ajuntament de Borriana