Dijous passat, el ple municipal va aprovar posar a exposició pública el Pla d’Ordenació Pormenoritzat (POP) com un pas més cap a l’aprovació definitiva del Pla General de Castelló. Ho va fer de manera urgent al·legant que si no es donava aquest pas abans del 20 d’agost, corríem el risc que la justícia poguera tombar tot el pla i retardar inclús anys la possibilitat de comptar amb un de nou. No va ser una decisió fàcil per a Castelló en Moviment votar a favor d’aquest acord de govern, sobretot per les formes en què es va portar a ple i pensant que les formes, quan d’un pla general es tracta, són tan importants com el fons. Sinó que li ho pregunten al PP de Begoña Carrasco, a qui la justícia va anul·lar l’anterior Pla General precisament per les formes.

Castelló necessita un Pla General quasi tant com l’aigua. No podem continuar sotmeses a la situació a què ens va condemnar la cobdícia del PP i de la qual hem d’eixir com abans millor, amb unes normes urbanístiques transitòries molt dolentes per als interessos de Castelló. Per això, per responsabilitat però a contracor, li vam donar el nostre suport parcial. Una de nosaltres es va abstenir en la votació per a donar un toc d’atenció am l’alcaldessa Marco per dir-li que ara el nostre sentit de la responsabilitat ens feia donar suport a treure a exposició pública el POP, però que els nostres quatre vots dependran que es revisen algunes qüestions importants de l’ordenació urbana de Castelló i es tinguen en compte les al·legacions de la ciutadania.

Les nostres reivindicacions, que són clares i públiques, són per al PP un intercanvi de cromos. Negociar el nostre vot a canvi d’avançar de manera substancial en la millora ambiental, la mobilitat sostenible i la qualitat dels nostres espais públics és interpretat pel PP com un xantatge. Entenc que el PP, que va fer de la nostra ciutat i el nostre territori un tauler de Monopoly en benefici d’uns pocs, critique que CSenM negocie una millora en la qualitat de vida per a tothom, però no podria entendre que el govern no incloguera en el document definitiu tot allò al que es va comprometre no ja amb CSenM, sinó amb tota la ciutadania.

*Regidor de CSenMoviment