El Govern de la Generalitat com el de l’Ajuntament de Castelló es va conformar gràcies a un pacte a tres bandes que va tenir com a resultat un govern bipartit (PSOE-Compromís), quedant la tercera força del pacte en l’oposició (Castelló en Moviment ací i Podem a la Generalitat).

Crec que quan el govern pren decisions contràries a l’esperit d’allò acordat, cadascuna de les formacions tenim responsabilitats, encara que en graus diferents. Així, el soci que finalment va quedar fora del govern té la responsabilitat de no haver sabut negociar millor o de no tenir la contundència necessària per a frenar decisions de govern contràries a l’acordat. Posaré un exemple. Quan Amparo Marco i el seu govern assisteixen a totes les processons que se celebren en Castelló en representació de l’Ajuntament és, entre altres coses, perquè CSenM no hem sabut fer que Marco complisca amb allò que havia promès. Recordem que l’alcaldessa havia de vetlar pel principi de laïcisme i va signar un compromís pel qual els representants municipals únicament assistirien a actes religiosos a títol personal. Però encara assumint la falta de capacitat negociadora nostra, sens dubte qui té l’absoluta responsabilitat per haver mentit a la ciutadania, en aquest i altres temes, són els qui ens governen i fan el contrari del que van prometre.

Una cosa semblant ha ocorregut aquests dies en Les Corts Valencianes a compte del valencià, que segueix sent utilitzat com a arma llancívola per interessos partidistes. Aquesta vegada ha sigut el «foc amic» de Compromís qui, espolsant-se les responsabilitats que té com a partit de govern, ha volgut culpar Podem perquè, de moment, per a treballar a Les Corts no caldrà parlar valencià. Sap Morera, president de la Mesa de Les Corts i saben a Compromís que la manera de solucionar aquest despropòsit és aprovar la Llei de Funció Pública, que en l’esborrany inicial contempla el requisit lingüístic. Però resulta que el Govern del Botànic (PSOE-Compromís) té bloquejada la llei per falta de gosadia per afrontar la tramitació. Perquè no deixen de buscar enemics i excuses i legislen per dignificar el valencià tal com es van comprometre?

*Regidor de CSenMoviment