Aquesta nit és la nit de Nadal, moltes famílies es reuniran davant del televisor i podran “gaudir” un any més del discurs del rei. El Borbó, hereu de Franco, el cap d’Estat d’aquest sistema bipartidista, ens tornarà a repetir que Espanya està eixint de la crisi, que hem de resistir, que estem en el bon camí, que hi ha llum al final del túnel, que els nostres sacrificis seran recompensats.

De segur que Joan Carles I no ens parlarà d’escorcollar en el fem, perquè mai ha passat fam, no ens dirà amb tristesa que no arriba a final de mes, perquè viu com un rei i molt menys ens dirà que passa fred per les nits, perquè s’ha quedat sense casa, ja que té un bon palau. Aquest rei no mencionarà la seua preocupació per les lleis repressives, perquè és una figura inviolable i sense responsabilitat penal. Tampoc parlarà baixet de la por de perdre la seua ocupació un dia d’aquests. No es penedirà amb amargues paraules de la seua pensió, i si finalment, es preocupa d’una filla, és perquè ha clavat la mà on no devia, no perquè no tinga futur ací i haja d’emigrar per a trobar una ocupació.

Finalitzada la seua brillant intervenció, ens deixarà al populatxo a les nostres llars obscures, donat que ja són molts els que ja no poden pagar la llum i hi ha moltes cases on amb sort, hi haurà un tros de torró, del dur, és clar Perquè inclús en aquestes festes, amb el seu bon rotllo, hi ha classes. A tots els que pateixen, a tots els que lluiten, Bon Nadal. H

*Diputada d’EU a Les Corts