Ara fa dos anys Vinaròs, i moltes ciutats del País Valencià, van dir prou a certa forma de fer les coses, una manera que en Vinaròs ha tingut poc recorregut, però que en la Generalitat i alguns ajuntaments durava anys. La ciutadania demanava institucions plurals, com la societat. Un repte pel diàleg i la col·laboració que en Vinaròs vam concretar amb el Pacte de les Cavallerisses.

Dos anys després, en contra del que alguns desitjarien, treballem amb total transparència (100% ítems de transparència internacional, agendes públiques, visor pressupostari, sous -bruts i nets- publicats...), fomentant la participació (assemblees veïnals, processos participatius al pressupost i l’EDUSI) i amb eficàcia. S’han aconseguit 5 milions de fons europeus (col·laborant, no competint, amb Benicarló), la introducció del segon centre de salut als pressuposts amb prop de tres milions, l’atenció continuada a l’oficina del DNI o el restabliment del servei de Correus a les costes --perdut per la inacció de l’anterior corporació-- a partir de la nostra estratègia.

La nostra gestió ha estat valorada per la Sindicatura entre les millors de ciutats de la nostra mida i hem suprimit els càrrecs a dit (secretària, assessors i fitxajes) i reduït les despeses de protocol al mínim (dinarots amb polítics, cap).

Ho hem fet tot bé? Clar que no, seria de ximples pensar que no queden coses per completar i aconseguir. Seguirem pressionant perquè el col·legi Jaume I i la piscina arranquen aviat la seua construcció i clamant per l’ampliació de l’IES Vilaplana i la construcció de la residència pública. També per aconseguir un parc d’habitatge social, exigència inaplaçable a una banca que ens ha costat molts milions (el Banc d’Espanya ja ha reconegut que no els recuperarem). Volem avançar en les consultes populars i en una administració més accessible i moderna.

Tot això fica nerviosos als antics edils, alguns d’ells atrinxerats a la Diputació, com es posa de manifest en algunes columnes d’aquest diari, perquè cada vegada queda menys espai per a les nombroses tropes que es van formar entorn de 20 anys de poder omnímode. Malgrat la seua desesperació verbal i escrita, la nostra acció farà difícil que tornen.

*Alcalde de Vinaròs