Aquesta setmana es conmemora arreu del món el Dia Internacional de l’Alzheimer. Per desgràcia, conec molt de prop aquest mal perquè ma mare n’està afectada. Fa temps que no coneix ningú de la família i, el més difícil de portar, fa temps que és totalment dependent i ja no pot estar a casa.

A Almassora tenim la grandíssima sort de tindre un servei com és el de la residència municipal de la tercera edat, on més de 70 persones majors reben l’atenció i els tractaments que necessiten, però on, sobretot, reben l’estima de les persones (la gran majoria dones) que es deixen la pell cuidant-les. Puc donar-ne fe perquè ma mare és una d’eixes usuàries i ha rebut les millors cures possibles des del principi. L’altre recurs d’or que tenim a Almassora és la unitat de respir de Santa Quitèria, la construcció de la qual va ser un dels primers projectes que vam portar a terme quan vam accedir al govern municipal i que ara, al setembre, celebra el segon aniversari. La regidora de Serveis Socials, Diana Belliure, es va implicar en què el centre fora una realitat palpable en temps rècord i, després de només un any, la unitat de respir de Santa Quitèria rebia els primers usuaris.

Després van vindre les iniciatives conjuntes amb Serveis Socials, el transport adaptat fins al centre, les accions informatives a la població i, fins i tot, la creació de nous llocs de feina per a cuidadores i cuidadors... Perquè l’alzheimer és una malaltia que pot esclatar en el cor de la família més idíl·lica i fer trontollar la tranquil·litat dels seus membres. Perquè l’alzheimer ens pot tocar a totes i a tots. Perquè l’alzheimer no és només cosa de qui el pateix, sinó que afecta a tot l’entorn i garantir el fons per a la investigació ha de ser una exigència del conjunt de la societat.

Estic molt orgullosa de veure la solidaritat del meu poble, d’Almassora, amb les famílies i les persones afectades per aquesta malaltia. Tots intuïm el que és tindre un pare, una mare, una tia o un avi afectats per aquest mal, però ningú sap realment, fins que no ho toca, allò que implica l’alzheimer. Gràcies a aquelles i aquells que ens doneu la mà, vos entregueu a la cura de les persones afectades i ens permeteu tindre un xicotet respir.

*Primera tinenta d’Alcaldia d’Almassora