En l’últim ple municipal que vam celebrar a l’Ajuntament de Betxí fa un parell de setmanes vam aprovar per unanimitat sol·licitar a la Conselleria d’Educació més d’un milió i mig d’euros per tal de reformar els tres edificis del col·legi públic Cervantes-Dualde.

Recentment he llegit a la premsa com es criticava de forma reiterada esta ambiciosa iniciativa, com sempre per part dels populars. Però la realitat és que el conseller Vicent Marzà ha agafat el bou per les banyes, com se sol dir col·loquialment, i injectarà 700 milions d’euros en els pròxims cinc anys. Fonamentalment per eliminar de totes totes els barracots, per construir nous centres educatius i per reformar els ja existents. En definitiva, per millorar i modernitzar les prestacions dels col·legis públics.

EL QUE HA SIGUT criticat és que Educació li haja passat tota la responsabilitat als ajuntaments -tutelada, això sí- per a redactar i licitar els projectes i dirigir les obres. Però sabedor del farragós engranatge que regna a les diverses conselleries, la maniobra de Marzà és lògica i intel·ligent. Perquè desbloqueja un important embús burocràtic i li dóna potestat als consistoris i al món educatiu dels pobles --que són els que realment coneixen de primera mà les necessitats més urgents-- per actuar allà on més falta fa. Però a més a més perquè elimina d’un colp l’entramat de CIEGSA --del qual fan mutis pel foro els populars-- i les multimilionàries desviacions que presumptament se n’han fet en el passat.

Ara la feina és nostra, dels ajuntaments. Però això no ens dol, si és per millorar la qualitat de l’ensenyança pública per als nostres fills i filles. El que sí que ens dolia, i molt, era veure el lamentable vodevil anterior, del qual encara n’estem pagant les conseqüències. Un espectacle gens Edificant, que afortunadament ja ha passat a millor vida.

*Alcalde de Betxí