Gràcies al paper actiu dels barris, a l’Alcora hem recuperat importants tradicions i costums com són els ninots de Sant Cristóbal, creuar el riu, la mocadorà de Sant Vicent i el lliurament de la clau de les festes dels barris, algunes de les quals van romandre en l’oblit durant més de 50 anys!

Precisament, ahir va tenir lloc el lliurament de la clau per part del barri la Sang (que va dur a terme les seues celebracions el passat mes de juny) al barri de Sant Jaume (o del camp de futbol). Aquest acte va marcar l’inici de les seues festes, que finalitzaran el proper diumenge.

Cal destacar que les celebracions d’aquest barri van ser recuperades l’any 2008, després de huit sense realitzar-se, per un grup de joves amb il·lusió i ganes de reprendre aquests dies festius i d’esplai per als veïns.

Des d’eixe any, han anat creixent fins a aconseguir ser un dels esdeveniments més participatius de quants se celebren a l’Alcora. Ho aconsegueixen amb molt d’esforç i dedicació, ja que els seus organitzadors treballen de valent per tal d’aconseguir elaborar un programa d’actes tan complet, per a tot tipus de públic.

Aquest és un clar exemple del compromís de la joventut alcorina amb les tradicions, costums i festes del poble.

Sens dubte, els barris --amb especial menció als de la Sang, Sant Jaume i Sant Cristóbal (la torre)-- són actius culturals molt importants per al nostre municipi. Les seues festes contribueixen, en gran mesura, a dinamitzar i donar vida a l’Alcora en la temporada estival. A més, col·laboren i són un pilar fonamental en molts altres actes dins del calendari cultural i lúdic del municipi i també de la comarca, com és el cas del barri de la Sang i la Mostra Cultural de l’Alcalatén, entre altres.

Amb la gran tasca que estan realitzant, inclosa la de transmetre a futures generacions la importància de conservar i potenciar les nostres tradicions, i per descomptat, amb el recolzament de l’Ajuntament, sembla que tindran un llarg recorregut tots aquests actes que ens ajuden a connectar i retrobar-nos amb els nostres orígens i les nostres arrels. Molt orgullós dels nostres barris!

*Alcalde de l’Alcora