L’article 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans estableix que tota persona té dret a la salut i el benestar, especialment quant a l’alimentació. Alhora, l’article 23 proclama que tothom que treballa té dret a una remuneració equitativa i satisfactòria. Per això, és imprescindible que prenguem consciència que aquests dos drets humans fonamentals van lligats: No podem pretendre satisfer el dret a l’alimentació, sense satisfer alhora el dret a viure de les persones que treballen la terra i fan possible que els aliments arriben a les nostres taules.

CONSCIÈNCIA. Afortunadamente, les nostres societats van prenent consciència de la importància de tindre un sector agropecuari sanejat, sostenible, respectuós amb el medi ambient i que responga a les necessitats materials de les persones que hi treballen. Un dels exemples més exitosos d’aquesta nova consciència mundial és la Carta de Milà; un text que rep el suport de la FAO i agrupa al seu voltant a nombroses ciutats de tot el món.

Precisament, Compromís, a través de l’alcalde de València, Joan Ribó, va ser present a la seu central de la FAO a Roma i a l’acte que va organitzar el Vaticà al voltant del dret a l’alimentació i per l’eradicació de la fam al món. En aquestes activitats a Roma va ser protagonista la Carta de Milà, justament en el sentit que València ha estat triada la Capital Mundial de l’Alimentació 2017 per les ciutats adherides.

Cal desenvolupar la Carta de Milà, com ho fa Llombardia, amb una llei contra el malbaratament d’aliments i pel dret a l’alimentació de tothom. Cal protegir els xicotets llauradors locals i la producció sostenible, tot afavorint les relacions directes entre productors, consumidors i zones d’origen.

*Regidor d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic en Vila-real