Diumenge, la comitiva institucional de la Romeria de la Magdalena va recuperar l’entrada a Concatedral de Santa Maria després de la polèmica sorgida l’any passat perquè una part del consistori, incloent l’equip de govern, va preferir respectar el principi de laïcitat amb el qual es va comprometre amb la ciutadania. Castelló en Moviment vam acompanyar eixa comitiva per donar suport a un gest que provocaria les crítiques dels sectors més conservadors de la ciutat. Enguany, el gest s’ha esvaït i el govern li ha concedit eixa victòria cultural als que pressionen perquè res canvie a Castelló, ni a les Festes, ni enlloc.

Este gest, que no és anecdòtic, a Castelló en Moviment ens preocupa perquè és una reculada electoralista preocupant. Més encara quan aquesta Magdalena arriba després del IV Congrés Magdalener, que devia servir per modernitzar les festes però que van consolidar el vessant més conservador, especialment pel que fa als dos principals debats que es van obrir: la laïcitat i la igualtat en el paper de les dones. De l’ús electoralista de les festes en parla la foto de l’alcaldessa saludant al regidor intèrpret del Rei En Jaume I, company del seu grup municipal; i de la falta de delicadesa envers les dones en parla la foto de l’alcaldessa i la regidora de Festes condecorant una Colla integrada únicament per homes.

L’any vinent, la Magdalena ens pillarà en plena precampanya, així que el context serà distint. Estes són, doncs, les últimes festes «tranquil·les» de la legislatura i sense menysprear els canvis i l’exercici de transparència en la gestió de la Magdalena, crec que hem de reconèixer que el significat i els valors de les festes no han canviat gens aquesta legislatura. El govern s’ha acontentat en posar un poc d’ordre en el model heretat pel PP, res més. Les festes són un reflex de la societat i potser la gestió de la Magdalena és un bon reflex de la gestió de la ciutat que ha estat fent el govern aquesta legislatura: que tot canvie perque tot continue igual. Afortunadament, les festes continuen sent de la gent al carrer. Ens governe qui ens governe. Gaudim dels 6 dies que encara en queda pel Vítol.

*Regidor de CSenMoviment