El passat dimecres 8 de març, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, a La Vall d’Uixó es donaven a conèixer els dos noms de dones que substituiran els carrers dedicats a alcaldes del període franquista al nostre poble. Mitjançant el projecte «Memòria en femení» en col·laboració amb els IES de la localitat, s’escollien els noms de la mestra Rosa Giner i de l’escriptora Isabel de Villena.

L’objectiu d’esta acció impulsada per l’equip de govern no és altre que fer palesa una realitat com és que la societat heteropatriarcal ha invisibilitzat de forma sistemàtica al llarg de la història l’acció de les dones, deixant-les en un segon pla, quan no en l’oblit. Al mateix temps, preteníem fer reflexionar els i les nostres joves al respecte, per tal que en prenguen consciència. Perquè, tal i com es posa de relleu en l’anàlisi del pla de igualtat que estem elaborant en estos moments, a La Vall d’Uixó el 85% dels carrers amb nom de persona són d’homes, situació que molt segurament es repeteix a bona part dels nostres pobles. A la desproporció evident que trobem entre els carrers dedicats a homes i a dones, cal afegir que en el cas d’estes últimes hi ha més dones religioses que laiques, mentre que pel que fa als homes els noms de religiosos no arriba a una quarta part. Cal, per tant, reescriure els nostres pobles també des d’esta perspectiva per reequilibrar una desigualtat injusta.

Malauradament, mentre nosaltres entregàvem els premis del projecte, les xarxes socials bullien amb la protesta de desenes de persones contra el cartell amb el que el Partit Popular de la Vall d’Uixó havia decidit «felicitar» eixe dia. Un cartell que reunia tots els estereotips possibles pel que fa a la dona, a saber, color rosa, sabates amb tacons d’agulla, i unes cames blanques com la neu, pròpies d’un maniquí o d’una dona morta. Una imatge d’un mal gust evident i preocupant, que demostra que a les files del principal partit d’este país no tenen ni idea del que significa el feminisme ni la lluita pels drets de les dones i evidencia el llarg camí que encara ens queda per recórrer.

*Primer Tinent alcalde de la Vall d’Uixó