Recorde que fa molts anys, molt abans de ser alcalde, vaig fer un viatge a alguns pobles menuts de l’interior a veure el seu patrimoni. I recorde també que, en un d’ells, havien aconseguit la restauració del seu castell i la construcció d’una senda a través dels fons Feder.

En altres excursions posteriors vaig saber que Feder era el Fons Europeu de Desenvolupament Regional, del qual s’han beneficiat moltes poblacions durant les últimes dècades per tirar endavant multitud de programes i gran quantitat de projectes d’allò més diversos.

Més recentment, a la meitat de la passada legislatura, es va començar a anunciar el programa operatiu del Feder 2014-2020, que anava a suposar una forta inversió europea a les nostres comarques. Va ser aleshores quan ens vam llançar a una nova aventura per intentar conquistar este desconegut territori per a nosaltres, però que significava una porta oberta amb enormes possibilitats.

Entre 2014 i 2015 vam redactar el Pla de Mobilitat Urbana de Betxí, que centra els objectius primordials per als pròxims anys. Un document que molts pocs pobles menors de 20.000 habitants tenen però que ens aplanava el camí per optar als fons europeus. Perquè en la majoria de les bases de les subvencions europees és requisit indispensable. I ara, per fi, n’hem recollit els fruits.

Feder no és un tenista. És l’ajuda que per primera vegada hem aconseguit. En breu, transformarem l’avinguda Sant Josep Obrer en un itinerari escolar, que suposarà una via d’accés a peu i de forma segura als centres educatius per a tots els xiquets i xiquetes de Betxí. Hem conquistat el primer grand slam per a nosaltres i, el que és més important, hem tancat el cercle de les administracions que durant els últims sis anys i mig ens han ajudat a tindre un poble millor: la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Foment i, ara, Europa. Un gran orgull.

*Alcalde de Betxí