Hi ha una dita de la llengua castellana que recorda que el moviment només es demostra caminant. Això és el que està fent la Generalitat: caminar i, amb les seues passes, fer avançar Vila-real. Aquesta setmana hem tingut un nou exemple, amb l’adjudicació de la redacció del projecte per a fer realitat una reivindicació històrica dels vila-realencs: la ronda Sud-oest.

Després d’anys de bones paraules, que amb el PP mai es van traslladar en fets; després de l’abandó sistemàtic d’una infraestructura vital per a Vila-real, el president de la Generalitat, Ximo Puig, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i el Consell en el seu conjunt, han demostrat que no és el mateix dir que fer de l’única manera que es pot: actuant. Posant en marxa els diners i els mecanismes necessaris per a fer realitat una infraestructura que arrossega ja 20 anys d’espera a pesar de ser un eix cabdal per a garantir el desenvolupament de la indústria i el sector serveis en la comarca, a més d’evitar l’impacte acústic, mediambiental i en la qualitat de vida que suposa el pas del trànsit pesat per la ciutat.

L’adjudicació de la redacció de la ronda Sud-oest posa fi al sense-sentit que ha suposat la gestió del PP de tot el projecte. Primer, quan el PP local va abaixar el cap i va acceptar pagar les expropiacions per a un obra que, en la resta de municipis de la Comunitat, va assumir la Generalitat. Després, quan, a pesar d’haver expropiat, no van pagar ni un euro als propietaris, als qui vam haver d’abonar els 4,6 milions en assumir el govern municipal en 2011. Però tampoc es va quedar ací: després d’haver costat a les arques municipals 4,6 milions d’euros, el PP en la Generalitat, amb la seua presidenta, Isabel Bonig, com a consellera d’Infraestructures, va abandonar el projecte, convertint-lo en l’eterna promesa incomplida i sense atendre les necessitats que des de l’Ajuntament de Vila-real li vam traslladar de manera continuada.

Enfront d’aquell Govern autonòmic del PP que només venia a Vila-real de puntetes, a fer-se la foto i a deixar deutes, la Generalitat del canvi escolta les necessitats de les persones i actua més enllà de paraules que s’acaba emportant el vent. A pesar del deute de més de 40.000 milions d’euros heretat del Consell anterior, la Generalitat torna a demostrar que compleix els seus compromisos i que Vila-real té, per fi, un aliat en l’Administració autonòmica.

EL CAS DE LA RONDA Sud-oest ha sigut l’últim, però no és l’únic. A finals de l’any passat, la Generalitat va pagar als ciutadans de Vila-real els 1,7 milions d’euros que ens devia per la construcció de la faraònica biblioteca sense llibres que hui és un contenidor de talent. Ha duplicat també les ajudes per als Serveis Socials municipals, amb 600.000 euros per al 2017, i ha creat per primera vegada un Fons de Cooperació Municipal que suposarà injectar a l’Ajuntament de Vila-real 300.000 euros, entre altres decisions que també afecten, i molt, els vila-realencs, com l’eliminació del copagament, la universalització de la sanitat o la gratuïtat dels llibres de text per a garantir la igualtat d’oportunitats en l’educació.

Fets i no paraules.

*Alcalde de Vila-real