Després de cinc mesos i mig, Vila-real té pressupostos. Uns comptes que naixen morts i desfasats, amb més ombres que llums i que hauran d’executar-se en poc més d’un trimestre, gràcies al Govern de la Marmota.

Uns pressupostos que constaten la pujada de rècord en l’IBI. Els vila-realencs pagaran més contribució que mai, 420 euros per cap, i a més hauran de pagar el doble en l’IRPF pels seus immobles perquè el bipartit s’ha negat a revisar els valors cadastrals. És a dir, PSOE i Compromís han negat l’oportunitat als veïns d’estalviar-se diners, i, en alguns casos, facilitar-los l’arribada a final de mes.

Uns pressupostos que han perjudicat a les persones que diu defensar el govern local. El bloqueig dels comptes ha portat impagaments als funcionaris, als col·lectius i inclús en les ajudes socials.

Uns pressupostos que retallen en inversions i en despeses. En inversions perquè desapareixen alguns dels projectes més importants del 2017 com l’aparcament de camions o en despeses perquè retallen en camins rurals, en Termet, en agricultura o en neteja. També en comunicació, encara que aquesta segueix sent la segona xifra més alta de la història. 800.000 euros es gasta el Govern per a fotos i titulars incomplits.

Però el més greu és que són uns pressupostos que no resolen el gran problema de l’urbanisme. El bipartit com es diu popularment, no sap per on tirar. No sap quin és el seu model urbanístic. Tan prompte volen rescatar el concert en fase prèvia del PGOU del PP que tant han criticat com pretenen revisar puntualment el Pla General actual. L’Executiu va donant pals de cec a veure si en un poc de sort troben la poció màgica, mentre trauen rèdit polític de l’urbanisme «de cortijo» que va practicar l’anterior Executiu.

La passivitat està condemnant i llastrant el futur dels vila-realencs que veuen com es busquen culpables en lloc de solucions. En Cs, pel contrari, sí que tenim solucions i no ens amaguem amb herències rebudes. L’exemple és la proposta aprovada per a aprofitar les instal·lacions existents per a crear canals de desguàs i pal·liar els defectes del clavegueram. Política Útil.

*Portaveu de Ciudadanos a Vila-real