La Universitat Jaume I (UJI) va celebrar divendres el seu aniversari: 27 anys de projecte universitari públic a Castelló. I ho va fer d’una manera molt especial, amb el lliurament de la seua Medalla d’Or al grup Xarxa Teatre, l’empresària Dolores Cortés i l’escriptor Joan Francesc Mira, que representen tota una sèrie de valors, com l’humanisme, l’emprenedoria, la innovació, la igualtat o la recuperació de les nostres senyes d’identitat, amb els quals la nostra institució s’identifica i vol que siguen un referent per a les generacions futures.

Aquesta festa ha estat el meu darrer acte d’aniversari de l’UJI com a rector, ja que al mes de maig està previst que un nou rector o rectora prenga el relleu en aquesta complexa però apassionant tasca. Per això, vaig aprofitar la meua intervenció per a fer balanç dels darrers huit anys de servei públic i agrair l’estima i la col·laboració de totes les persones amb les qui he tingut la sort de compartir aquest camí, i d’aquelles institucions que ens han acompanyat i ajudat a recórrer-lo.

Una de les fites més importants aconseguides, sense dubte, ha estat entrar, per primera vegada, a l’exclusiu grup de les 500 millors universitats segons el rànquing de Xangai: un grup d’universitats considerades excel·lents i reconegudes a nivell mundial. Aquesta fita representa el millor premi a tots els esforços realitzats per tota la comunitat universitària durant els darrers 27 anys per excel·lir en tots els àmbits en què treballa la Universitat Jaume I, que en són molts, i, per ser-ho, no estan tots recollits en aquest rànquing.

Arribar fins ací no ha segut fàcil, i menys amb la complexa situació pressupostària que com a conseqüència de la crisi econòmica i financera, hem viscut des de 2010, just quan vam arribar al Rectorat. Des d’aleshores hem vist com el nostre pressupost minvava, fins caure en 13 milions d’euros per la reducció de la subvenció de la Generalitat Valenciana a partir de l’exercici 2013. També hem vist com es van incrementar, sense cap justificació, les taxes universitàries, amb un impacte molt negatiu en la matrícula. Unes taxes que, afortunadament, el curs pròxim tornaran ja als nivells anteriors. Han sigut anys on la sostenibilitat de la Universitat Jaume I no estava garantida, posant en perill el nostre projecte, i durant els quals hem fet de la necessitat virtut aplicant en tots els àmbits criteris d’eficiència i mesures d’estalvi per poder donar un servei públic de qualitat com a institució d’ensenyament superior universitari.

I així, malgrat les dificultats econòmiques, durant aquests anys hem pogut fer créixer també el nostre campus del Riu Sec amb diferents edificis i intervencions; obres com l’habilitació de la seu provisional de la Facultat de Ciències de la Salut, que havia d’acollir la posada en marxa dels nous estudis de salut, o el Servei d’Experimentació Animal, unes instal·lacions imprescindibles per poder fer recerca d’alt nivell en l’àmbit de les ciències de la salut, o la construcció de l’edifici d’Espaitec II, destinat a acollir noves empreses de base tecnològica, entre d’altres. Per suposat, de totes, l’actuació més important en aquests 8 anys ha estat la construcció de les fases 0 i 1 de la nova Facultat de Ciències de la Salut, que vam inaugurar el passat 16 de febrer, i que amb més de 12.000 m2 i una inversió de més de 22 milions d’euros, acollirà per primera vegada els nostres estudis de Salut a partir del pròxim curs 2018-19. Per cert, un edifici del que restarà licitar encara la segona fase per poder completar i acollir a tots els departaments, aules i laboratoris i que no s’ha fet per raons pressupostàries.

Confiem que la Generalitat puga satisfer el més aviat possible aquesta expectativa, tan àmpliament sol·licitada per l’UJI i per la societat de Castelló, així com establir un nou model de finançament per a les universitats públiques valencianes que garantitze les seues missions com a institucions públiques d’educació superior i de recerca, així com la seua sostenibilitat.

Més enllà del campus, també cal recordar ara la rehabilitació de l’antiga delegació d’Hisenda a Castelló, que va donar lloc a l’actual Edifici Menador, un espai cultural inaugurat ara fa un any, que compartim i gestionem amb l’Ajuntament de Castelló, i que ens ha permès situar al cor de la ciutat un motor, un menador, de cultura i formació per a tota la societat.

Pel que fa a l’organització administrativa dels estudis, en aquests huit anys, l’UJI ha passat dels tres centres que tenia quan es va crear en 1991 als cinc actuals, amb la creació de la Facultat de Ciències de la Salut i de l’Escola de Doctorat, que en els seus quatre anys d’existència ha desplegat 20 programes de doctorat, passant d’una matrícula de 140 estudiants en el curs 2013-14 a 763 estudiants en el 2017-18, el que representa un 6,5% dels estudiants de grau.

Han sigut huit anys intensos en els que he tingut l’honor de representar a l’UJI, la universitat pública de Castelló, i en els que esperem (els companys i companyes dels equips que m’han assistit i jo) haver-la servit i haver-la conduït correctament. Ho hem fet amb el ferm propòsit de què la universitat fóra una finestra de oportunitats per a les persones i especialment per a les generacions futures, i que fóra una institució orientada, des dels valors i el coneixement, a aconseguir una societat més justa i de progrés. Si ho hem aconseguit, el mèrit haurà sigut de tots: de la comunitat universitària i de la societat de Castelló.

*Rector de la Universitat Jaume I