La rehabilitació és una eina clau per abordar desigualtats socials i millorar la qualitat de vida de les persones. Enrere han quedat les grans expansions urbanístiques i ara tots els esforços es centren en el manteniment i reforma de l’espai urbà consolidat. El manteniment deficient dels habitatges afecta negativament la salut dels veïns i veïnes, i contribueix al deteriorament dels edificis, fet que provoca la pèrdua de qualitat de l’espai públic i, per tant, de la qualitat de vida de la comunitat que viu a una ciutat.

És per això que des de l’inici d’aquest any es va crear l’Oficina d’Impuls a la Rehabilitació, des de la qual es tramiten totes les ajudes encaminades a la reforma de l’habitatge. El Pla Local d’Impuls a la Rehabilitació, en marxa gràcies a l’Ajuntament d’Onda, ha posat a l’abast de tots els veïns ajudes de 4.000 euros per a reformar el seu habitatge individual, o de fins a 5.000 euros per a edificis plurifamiliars o residencials, posant un accent especial a l’interior dels habitatges, prioritzant l’habitabilitat i l’accessibilitat. A banda, continuem impulsant la rehabilitació d’edificis d’ús residencial, fomentant l’accessibilitat, salut i estalvi energètic.

També esta setmana hem complit amb un dels nostres compromisos en aprovar un Àrea de Rehabilitació i Reurbanització Urbana dins del Centre Històric Protegit amb un total de tres milions d’euros, cofinançat per tres administracions: Ministeri, Conselleria i Ajuntament. Un gran esforç que suposarà una forta inversió en la reurbanització de la part baixa del centre, a més d’impulsar una nova línia d’ajudes entre els veïns, els quals podran optar a ajudes de fins a 11.000 euros per a la rehabilitació de la seu habitatge i fins a 30.000, en el cas de demolició i construcció d’un habitatge nou. A més, el consistori invertirà en l’espai urbà prop d’un milió d’euros.

Es tracta de fets que confirmen que Onda manté una ferma aposta per la rehabilitació com una forma d’impulsar el sector de la construcció, de rehabilitar l’habitatge i de dignificar l’espai públic d’un lloc tan emblemàtic per al nostre municipi com és el seu centre històric, per on passen cada dia milers de persones.

*Alcalde d’Onda