El dia 11 de febrer se celebra en tota l’Església la jornada mundial del malalt, que va ser instituïda fa 25 anys pel papa Sant Joan Pau II. Per a facilitar la participació dels malalts i dels seus familiars, l’Hospitalitat de la Mare de Déu de Lourdes ha preparat la celebració Eucarística, que tindrà lloc el diumenge 12 de febrer en la catedral de la diòcesi.

Aquesta jornada, com ens ha recordat el papa Francesc, constitueix una ocasió per prestar especial atenció a la situació dels malalts i de tots els qui pateixen. És també una crida dirigida a tots els qui estan prop d’ells i els acompanyen en la malaltia, bé per raons de treball (agents sanitaris), per relació familiar o pel servei desinteressat del voluntariat. Una crida per tal que donen gràcies al Senyor per la vocació que han rebut d’acompanyar els germans malalts. Estic convençut que, si es viu la relació amb ells des de la proximitat i la solidaritat en el dolor, es rep molt més del que es dona. M’agradaria que aquesta celebració fóra una ocasió perquè en les nostres parròquies revisem tots, començant pels sacerdots, com estem acompanyant als qui passen per la prova del dolor. Moltes vegades, portats per una mentalitat utilitarista, fàcilment podem caure en la temptació de pensar que és un aspecte secundari en la pastoral de l’Església, quan no és així. Sembrar esperança en el cor dels qui pateixen és el signe més clar del Regne de Déu.

A més, no hem de menystindre l’eficàcia evangelitzadora d’aquesta dimensió de la vida pastoral de l’Església: la visita i l’acompanyament als malalts possibilita la trobada i la relació pastoral amb les seues famílies, desperta sentiments d’agraïment i obre les portes a l’Evangeli. En trobades amb malalts i ancians en les visites pastorals, molts d’ells han recordat amb gratitud les visites dels bisbes anteriors als seus pares i han manifestat la seua alegria per rebre també ells la visita del bisbe.

*Bisbe de Tortosa