Per si vostès encara no ho saben portem ja 13 reunions als barris de Castelló del procés participatiu #CastellóCiutatViva que té com a objectiu principal democratitzar un dels documents més importants per al futur de la ciutat: el Pla General.

Un procés que complementa les jornades que l’anterior equip de govern va realitzar sobre el PGOU, destinades a col•lectius més especialitzats en la matèria. Ara, qualsevol veí pot apropar-se a les reunions, escoltar, informar-se i, el més important de tot, dir la seua. Honestament, les reunions estan sent molt satisfactòries perquè escoltar de primera mà, sense intermediaris i cara a cara, el que pensa la ciutadania ajuda molt a la presa de decisions posterior. Potser m’hauria d’esperar a finalitzar les 17 reunions previstes per fer balanç, però m’agradaria destacar dos aspectes que poc tenen a veure amb temes urbanístics i que s’han repetit en totes les reunions:

1. Necessitat de manteniment / millora. És una demanda constant. Castelló necessita una llavada de cara en les seues voreres, places, parcs i jardins. Cal fer més èmfasi en el manteniment i no deixar marcir el que ja tenim. És per això que proposem un microurbanisme enfront de l’urbanisme més desenvolupista. Cal créixer però amb mesura, i cal millorar on ja vivim.

2. Ganes d’interactuar. Són molts els ciutadans que se sorprenen del format de les reunions. S’intenta fomentar la comunicació multidireccional i que la proximitat entre veí-tècnic-polítics siga el més gran possible. Això suposa un canvi qualitatiu amb la participació ciutadana a la que estàvem acostumats a Castelló: una relació més directa, més eficient, millor. Alguna cosa no s’ha fet bé quan la ciutadania no sent com a propers els polítics i tècnics municipals. Caldrà seguir treballant per aconseguir, de veres, que l’Ajuntament siga l’administració més propera a la ciutadania.

*Portaveu del Grup Socialista a Castelló. Regidor d’Urbanisme