Les comparacions, a pesar de la dita popular, no són odioses. De vegades són, fins i tot, necessàries per a entendre les dimensions de les coses. L’actitud dels diferents governs estatals envers les necessitats de Vila-real són un exemple. Perquè és cert que la nostra ciutat ha patit un oblit endèmic i històric, però no és menys cert que la situació canvia de manera substancial en funció de qui ha ocupat el despatx de la Moncloa.

Els anys d’abandó i de desídia que hem patit a Vila-real, amb un Govern central del PP que ha ignorat de manera sistemàtica les reivindicacions unànimes de la ciutadania, ens poden portar a oblidar que no sempre ha sigut així. Només cal anar un poc arrere en el temps i recordar els 14 milions d’euros a fons perdut que van arribar a la nostra ciutat en els últims anys del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, amb el Fons Estat d’Inversió Local (Plan E o Plan Zapatero). Diners que ens van servir per a la nova seu de Serveis Socials, la millora de camins i carrers, l’ampliació del pavelló Sebastián Mora o el milió d’euros que el PP local va decidir soterrar en l’asfaltatge d’un solar per a construir un cementeri al costat d’un institut i de la Ciutat Esportiva del Villarreal CF.

Des d’aleshores, han passat ja prop de vuit anys i ni un sol euro de l’Estat ha vingut a parar a la nostra ciutat, a pesar que no hem deixat mai d’alçar la veu, amb la unanimitat de tots els grups de l’Ajuntament, per reivindicar qüestions que són de justícia. La principal és dotar el Cos Nacional de Policia d’unes instal·lacions dignes. No és tolerable que una qüestió tan rellevant com garantir la seguretat dels nostres veïns i veïnes seguisca sent objecte de debats i d’excuses: cal una nova comissaria. Fa massa anys que és urgent i massa anys que hem rebut el silenci com a única resposta.

Afortunadament, sembla que les coses tornen a adreçar-se. Després de quasi vuit anys d’abandó per part del Partit Popular en el Govern espanyol, el canvi en la Moncloa, amb el president Pedro Sánchez, torna a portar vents d’optimisme per a Vila-real pel que fa a les infraestructures pendents de l’Estat. Aquesta setmana, he mantingut la primera reunió oficial amb la nova subdelegada del Govern, Soledad Ten, i les impressions són més que positives. El to ha canviat; la interlocució, per fi, és fluïda; l’interés pel que ens passa i per trobar solucions compartides és real.

Sabem que la situació és complicada i els recursos, escassos; però l’equip de govern de Vila-real no anem a deixar mai de reivindicar davant qui siga necessari que atenga les necessitats de la nostra ciutat.Poder fer-ho davant un Govern que demostra des del minut zero la predisposició a escoltar-nos i trobar solucions compartides en temes que són de justícia, com la comissaria, l’eliminació de la passarel·la elevada de l’estació de tren o la propietat de l’Hostal del Rei, és un pas xicotet però important. L’agenda del canvi ha arribat a Vila-real.

*Alcalde de Vila-real