La Diputació ha inclòs dins del Pla 135 una part de les subvencions que s’atorgaven per fer diverses activitats; entre elles, les culturals dirigides als ajuntaments. Les ajudes eren per als pobles més menuts d’acord amb la funció principal que té la Diputació i, per a Compromís, una de les poques raons que justifiquen la seua existència fins que no hi haja un nou model territorial més racional.

L’any passat hi havia un ampli ventall amb més de 200 espectacles. Enguany, diverses companyies són contractades a través de la iniciativa Espai Cultural Obert a la Província, que contempla 8 cicles teatrals, musicals i artístics que faran un total de 119 actuacions. Lògicament, els regidors i alcaldes pregunten com poden apuntar-se per a poder acollir en els seus pobles eixos espectacles.

Segons ens va dir el diputat de Cultura, Vicent Sales, són els organitzadors de l’esdeveniment cultural els que decideixen on actuar, amb l’única condició de no repetir cap poble i que, almenys, es trie un municipi de comarques diferents. I, per suposat, són agraciats pobles de tots els partits (només faltaria això, que tots foren del PP).

Davant aquest sistema, anem a dir peculiar, Compromís ha proposat que es cree un catàleg amb les diferents activitats culturals perquè tots els alcaldes puguen triar-ne amb igualtat d’oportunitats. Però en lloc de fer-nos cas, el que fan és organitzar tota una programació cultural paral·lela a la de l’Ajuntament de Castelló i ho justifiquen dient que la porten a edificis i espais que són propietat de la Diputació. O organitzant una amplíssima programació cultural al castell de Peníscola, però sense que es beneficien, almenys, els pobles de la seua comarca.

Aconseguir eixe repte requereix coordinació i bona gestió. Però la realitat és que els pobles menuts, si volen cultura, se l’han de pagar. No havíem quedat que la Diputació està per ajudar els pobles xicotets?

*Portaveu del grup Compromís a la Diputació de Castelló