Esta setmana hem assistit un any més a la presentació del projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per a 2018, que inclou una partida de 80 milions per implementar el pacte en matèria de violència de gènere. Com ja ens té acostumats, el Govern de l’Estat fa trampes i la seua aportació queda lluny dels 200 milions als quals s’havia compromés el Ministeri d’Hisenda. Aquesta diferència, tal com arreplega el document dels PGE en la seua redacció, ha de ser assumida per les comunitats autònomes i les corporacions locals les quals queden encarregades de «incloure en els seus pressupostos increments per import de 100 i 20 milions d’euros respectivament per a finançar mesures d’aquest Pacte, per a açò comptaran amb recursos suficients donades les majors aportacions que rebran respecte a 2017 a través del sistema de finançament».

Sona de broma de mal gust, fiar l’aportació econòmica restant al pacte per part de CCAA i ajuntaments, a unes «majors aportacions», en virtut d’un nou sistema de finançament, que ara com ara «ni está ni se le espera». Fiar-lo a un finançament que és clarament injust amb les valencianes i valencians, com no ens cansem de denunciar, pel simple fet de viure on vivim. Al País Valencià.

Si a més hem de fer cas del grau de compliment de les inversions previstes el 2017 a Castelló (sols el 30%) i dels pressupostos de 2018, que ens tornen a situar entre les 3 últimes CC.AA., tot fa pensar que el govern de l’estat ni tan sols complirà amb els 80 milions pressupostats.

Uns pressupostos, que difícilment poden «suposar una clara aposta pel desenvolupament econòmic de Castelló», com afirma la senyora Begoña Carrasco i que mes be colpegen novament el progrés i la cohesió de la societat valenciana. Amb uns Ciudadanos convidats de pedra, més preocupats per buscar una foto i apuntalar un Govern que no se sosté, que per buscar el benestar de la ciutadania de veritat.

No obstant això, l’Ajuntament de Castelló, dins de les seues competències, treballa per tal d’arribar allí on el Govern espanyol no vol. És el nostre Compromís amb les persones.

Durant els dos últims anys hem elaborat els pressupostos municipals incorporant la perspectiva de gènere i en acabar els del 2018 ja ens vam posar a cavil·lar com incorporar-la als ingressos.

Estem dissenyant polítiques fiscals sota la premissa que l’impacte en dones i homes és diferent, a partir de l’anàlisi de gènere de l’àmbit específic sobre el qual intervé el tribut.

Una política fiscal que busque la igualtat de gènere pensada des del punt de vista dels ingressos per a redistribuir la riquesa i anar disminuint les desigualtats estudiant tant els serveis o béns que l’ajuntament ofereix, com els recursos que la població subministra. Siga en impostos, taxes o preus públics.

Una #Tractejust amb les veïnes i veïns de Castelló.

*Vicealcaldessa de Castelló de la Plana