El conegut com el mes de les flors és també el mes de la ceràmica a l’Alcora. I és que, per segon any consecutiu, l’Ajuntament ha organitzat una sèrie d’actes per tal de celebrar l’aniversari de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda, que va començar a funcionar l’1 de maig de 1727. Amb ella es va iniciar un dels capítols més brillants de la història de la ceràmica europea. Així, la finalitat del programa Maig Ceràmic és fixar la data de l’1 de maig com el Dia de la Reial Fàbrica, i el mes de maig com el mes dedicat a assumir, reivindicar i festejar la transcendència que la fàbrica del comte d’Aranda ha tingut, té i tindrà per a l’Alcora.

El cicle es va estrenar l’any 2017, coincidint amb l’inici de la seua recuperació i posada en valor i com a part de les accions de socialització i comunicació que s’estan duent a terme per a fer partícip a la societat d’aquest importantíssim projecte, un projecte que és de tots els alcorins i alcorines. Al llarg d’aquestes setmanes, exposicions, concerts, conferències, activitats educatives, tallers, visites guiades, etc., conformen una programació que recorden els 291 anys de la posada en funcionament de l’emblemàtica manufactura comtal, en la qual es va originar l’actual sector industrial tauleller de la província de Castelló.

Hem tingut un inici de Maig Ceràmic 2018’ de luxe, amb les jornades de portes obertes a l’exposició ‘Alcora, la Ilustre Cerámica, mostra d’una nova empresa dedicada a cercar l’excel·lència en la ceràmica artística al més pur estil de la Reial Fàbrica. En la exposició es va presentar el projecte Casa Chinesca, destinat a convertir-se en un referent de l’Alcora. El plat fort de la programació arribarà els dies 26 i 27 de maig, dies en els quals hem programat les primeres jornades de portes obertes a la Reial Fàbrica sota el títol Obert per Obres per tal d’informar, des de dins, de l’estat d’execució dels projectes i dels plans de futur. Uns plans en els quals tots tenim veu.

Som molt conscients que aquest ambiciós projecte només pot aconseguir l’èxit si és assumit com a propi per institucions, empreses, col·lectius i societat en general. La resposta que estem rebent ens confirma que anem per bon camí.

*Alcalde de l’Alcora