El Partit Popular encara no ha entès res. Parlava ahir la presidenta del PPCV des d’aquest mateix espai d’un suposat «engaño masivo» del Govern del Botànic, que és, juntament a una hipotètica operació de maquillatge, el mantra que el PPCV estava repetint a martellades per intentar tapar el canvi al País Valencià. El PPCV segueix obsessionat per les obres; no ha sigut capaç de canviar el xip com sí ho ha fet la societat valenciana, en entendre que, per davant de les obres, han d’anar sempre les persones. No és d’estranyar que no puguen deixar d’obsessionar-se, vistos els casos que en els últims temps han deixat ben a les clares als tribunals el per què d’aquesta febre malaltissa del PPCV per les obres.

És un engany massiu i una operació de maquillatge que més de 9.000 persones hagen pogut tractar-se contra l’hepatitis C i s’amplie el tractament a tots els ma- lalts? És maquillatge que tots els xiquets i xiquetes del País Valencià compten per primera vegada en la història amb llibres de text gratuïts? O que un milió de persones amb rendes baixes ja no hagen de pagar el copagament farmacèutic?

Com es pot tenir la barra de dir que és maquillatge el fet que s’hagen desbloquejat un 40% dels expedients de la dependència, a pesar que sabem que encara queda molt per fer? Per al Partit Popular d’Isabel Bonig i Miguel Barrachina, és maquillatge que els ajuntaments de la Comunitat ja no siguem creditors de la Generalitat, que abans no ens pagava com feia amb les farmàcies, els advocats del torn d’ofici o les ajudes d’habitatge. En lloc d’això, per primera vegada en la història, el nou Consell ens ajuda amb un Fons de Cooperació Municipal que ha injectat 6,4 milions d’euros en els municipis de Castelló i hem vist incrementat en un 20% les ajudes per als serveis socials i per a la contractació de personal per agilitzar els processos. Això és maquillatge? Ho és que el president de la Generalitat rebera les famílies víctimes de l’accident del metro enganyades -allò sí que va ser un engany massiu-- pel Partit Popular?

Pot dir el PPCV sense caure-li la cara de vergonya que és maquillatge que, després dels impediments de les lleis de Rajoy, per primera vegada els ajuntaments estem rebent polítiques d’ocupació efectives, com el més d’1,5 milions d’euros que hem obtingut a Vila-real en diversos programes per ajudar a les famílies i generar oportunitats?

El PPCV segueix enrocat en la vella política, la de les grans obres faraòniques que van arruïnar la Comunitat i que no deu tornar mai. Tots els indicadors socioeconòmics, reconeguts per universitats, economistes i col·legis professionals, ens diuen que la Comunitat va millor. Malgrat tot, queden moltes coses per fer. Dos anys és molt poc de temps, però que el PP tinga el descaro de dir que tot això és un engany massiu demostra que continuen ancorats en el passat, més preocupats per les obres que per les persones. L’esquerra valenciana ho tenim clar: les obres també són oportunitats, creixement i progrés, però sense oblidar mai que la prioritat, quan hi ha situacions d’emergència social, són les persones.

*Portaveu del PSPV-PSOE a la Diputació