A Vila-real tenim la sort de comptar amb persones, associacions, entitats de tot tipus que, al llarg de la nostra història, han fet gran la nostra ciutat. I la segueixen fent, cada dia. És important que la ciutat, i l’Ajuntament com a la institució que ens representa a tots, puga retornar una part d’aquestes aportacions, posant de manifest el seu valor i donant-los la visibilitat que mereixen. La concessió d’honors i distincions, de premis que reconeixen la trajectòria professional i la vàlua personal dels veïns i veïnes, és un instrument fonamental en la construcció de societats millors. Perquè el reconeixement dels nostres, de la gent que ens envolta, és sempre la millor recompensa al treball ben fet i un estímul per a seguir millorant cada dia.

Aquesta mateixa nit, Vila-real lliurarà la Medalla d’Or de la Ciutat a la Molt Il•lustre Confraria de la Puríssima Sang del Nostre Senyor Jesucrist i Mare de Déu de la Soledat, la Universitat Jaume I en els seus 25 anys, i el ciclista olímpic i campió del món Sebastián Mora. Un jove esportista que ha demostrat que es poden superar tots els reptes; una universitat que ha marcat un abans i un després en la nostra província i també en Vila-real, amb qui conviu des de fa cincs anys; i una agrupació que porta acompanyant la ciutat més de 500 anys i és emblema i orgull de la Setmana Santa local, declarada Festa d’Interés Turístic.

Els mèrits dels tres premiats per a incorporar-se a l’elenc d’honors i distincions de la ciutat són més que coneguts i compartits per tots. És un orgull per a tots els vila-realencs comptar entre nosaltres amb una persona com Sebastián Mora, que, a pesar de la seua joventut, ha assolit fites importantíssimes en el ciclisme, un esport que els vila-realencs sentim tan nostre. Com també ho és poder contemplar cada Setmana Santa els passos de la Sang, plens d’història, art i devoció, de la mà de la confraria de la Puríssima Sang. I, per suposat, és també motiu de celebració per a tots els vila-realencs que la Universitat Jaume I haja complit ja els 25 anys de vida, fent de Castelló i també de Vila-real una terra més avançada, més inquieta culturalment i més implicada socialment. I més ara, que, des de la creació de la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real, primer, i posteriorment la seu de la Plana i la Càtedra de Mediació Policial, la Universitat Jaume I forma part ja de la nostra quotidianitat, en una convivència que esperem reforçar encara més en els pròxims anys.

És amb entitats i persones com aquestes i com els nostres premiats 20 de Febrer d’enguany --Sergio Caballero, Josep Chiva, Vicent Colonques i Teve4-- com la nostra ciutat es va fent gran i avança. En nom de tots els vila-realencs, amb el lliurament de les Medalles de la Ciutat els volem donar les gràcies i reconéixer com es mereix el seu paper en la construcció social del Vila-real de hui. Sense tots ells, Vila-real no seria la que és.

*Alcalde de Vila-real