L’any 2004, un equip molt reduït de professionals, encapçalats per la inspectora Rosana Gallardo, iniciava una experiència pionera que s’ha acabat convertint en un dels principals motius d’orgull per als ciutadans de Vila-real i per a mi en particular, com alcalde de la ciutat. La mediació policial és hui una pràctica consolidada i reconeguda, que ha fet de la nostra ciutat una referència internacional en un àmbit especialment significatiu: utilitzar el diàleg, la cultura de la pau, per a solucionar els conflictes.

Quan la Policia Local de Vila-real va donar les primeres passes en mediació policial, aquesta metodologia no formava part de les competències de la ciutat. Però el gran equip humà que conforma el nostre cos de seguretat municipal no es va quedar quiet, esperant que altres donaren el primer pas. En la línia de donar resposta a les necessitats dels veïns, va crear un model, una altra manera de fer policia, que hui és àmpliament reconegut a nivell internacional, amb experiències d’èxit i l’evidència que el mètode funciona: cada any, des de la creació de la Unitat de Mediació Policial, els resultats demostren que al voltant d’un 90% dels casos que tracta es resolen de forma positiva, amb un acord entre les parts en conflicte. Sense vencedors ni vençuts, que és la única forma de construir societats cohesionades. Fins i tot Nacions Unides, amb el concurs d’excel·lència de Dubai, ha considerat la nostra Unitat de Mediació Policial un exemple de Bones Pràctiques al món.

Des que vam arribar a l’equip de govern en 2011, vam fer una aposta clara per canviar el model productiu de la ciutat i mirar al futur amb un projecte basat en la innovació i el coneixement. En aquesta aposta, una de les primeres coses que vam tenir clares era la necessitat que la Universitat Jaume I, la universitat pública de les comarques de Castelló, no fóra només una convidada en la nostra cosa; que visquera amb nosaltres. D’aquesta voluntat va nàixer la seu de la Plana de l’UJI i dues càtedres, la Càtedra d’Innovació Ceràmica Ciutat de Vila-real i la primera càtedra al món de mediació policial. Tot aquest treball ha anat generant coneixements acadèmics, una metodologia, amb al voltant de 2.000 agents que han pogut rebre formació en mediació policial per part de l’equip vila-realenc.

Ens faltava, però, una tercera pota que considerem fonamental: el reconeixement de la Generalitat i de l’Ivaspe, l’institut de seguretat pública que forma i homologa els agents de tota la Comunitat. Aquest reconeixement ha arribat aquesta setmana, amb la signatura del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Vila-real, la Universitat Jaume I i l’Ivaspe, amb el que suposa d’alguna manera la formalització de l’Escola de Formació en Mediació Policial a Vila-real, per a formar agents de tota la Comunitat. La materialització del compromís d’aquestes tres potes per a seguir treballant junts en l’Escola de Mediació, per formar policies i crear unitats que estenguen el mètode de Vila-real arreu del món.

*Alcalde de Vila-real