En l’any 2007, les ciutats de Vila-real, Almassora i Borriana ens vam unir, de la mà també de la Generalitat i la Diputació Provincial, amb un objectiu comú: defensar el nostre entorn i posar en valor l’extraordinari paratge natural que tenim en la desembocadura del riu Millars. La constitució del Consorci del Millars ha estat, des d’aleshores, un model de col•laboració d’èxit que hem de ser capaços de traslladar també a altres àmbits de la vida pública. Un organisme on la defensa de l’interés comú, dels valors compartits, pesa més que qualsevol diferència o color polític.

Aquesta setmana, en el Consorci del Millars hem pogut compartir el nostre paisatge, del que tan orgullosos ens sentim, amb el president de la Generalitat, Ximo Puig. Un president que ha demostrat, amb fets, que es preocupa també per les nostres coses, que baixa al territori per a conéixer de primera mà els pobles, l’entorn i les necessitats de la ciutadania. De fet, en el més de cinc anys que forme part, com a alcalde de Vila-real i ara president de l’organisme, és la primera vegada que els membres del Consorci tenim l’oportunitat de presentar el nostre paratge a la primera autoritat de la Comunitat, a pesar que també hi forma part.

Resulta trist que algú puga considerar aquesta visita una qüestió menor. Lamentable si qui ho fa és el portaveu del principal partit de l’oposició municipal. Perquè que el màxim responsable de la Generalitat s’assega a la taula amb tècnics, regidors de Medi Ambient, alcaldes i alcaldesses, el diputat provincial de l’àrea i el director territorial, a més dels regants, per a conéixer de primera mà el principal recurs natural no només de Vila-real sinó de tota la Plana, és la millor mostra del compromís amb el Millars, les ciutats que formem part del consorci, l’extraordinari ecosistema de l’entorn del riu i el futur de la nostra terra. Una visita que posa de manifest que Vila-real i les nostres necessitats i preocupacions estan, per fi, a l’agenda de la Generalitat. També en l’àmbit de les infraestructures, amb el compromís, reiterat aquesta setmana pel president, de fer realitat la ronda Sudoest, que el PP va ser incapaç de fer.

Però hi ha qui encara no ho entén. O no ho vol entendre. En la defensa dels interessos generals, i en aquest cas d’un entorn tan emblemàtic i volgut per tots com el Millars, no sobra ningú. La col•laboració entre administracions es planteja com a fonamental i més en un món competitiu i globalitzat com el nostre i una província com Castelló, on les distàncies són moltes vegades molt més mentals que no físiques.

És un dels reptes que tenim en l’actualitat. Com he defensat en més d’una ocasió, és hora que municipis veïns, tan pròxims en distància, cultura i objectius, deixem de competir entre nosaltres per a competir junts en un món on aquesta unió pot marcar la diferència. El Consorci del Paisatge Protegit de la Desembocadura del Millars és el millor exemple que aquesta governança comuna pot ser molt profitosa.

*Alcalde de Vila-real