El PSPV-PSOE de Castelló vivim un moment històric. Per primera vegada, els militants decidirem directament amb el nostre vot qui liderarà el socialisme a la província. Són molts els motius que m’han portat a donar el pas de presentar-me a aquestes primàries, com ho han fet també els meus companys Ernest Blanch, Ángel Badenas i Pep Lluís Grau. Però n’hi ha un fonamental: guanyar Castelló.

Després del 39é Congrés Federal, en el qual els socialistes vam decidir entre tots el nostre líder, Pedro Sánchez; i després del Congrés del PSPV-PSOE d’Elx, en el qual vam refrendar també el nostre líder al País Valencià, Ximo Puig; és el moment de parlar de Castelló, del que necessitem per a recuperar la presència en les institucions i en una Diputació que, quasi un quart de segle després, segueix governada pel Partit Popular. La única Diputació de la Comunitat, a més, on el PP, el de Carlos Fabra, governa amb majoria absoluta.

És un fet que, en l’actualitat, hi ha 28 municipis dels 135 de la província on els socialistes no tenim representació als ajuntaments. És un fet també que en 22 poblacions les llistes que va presentar el PSPV-PSOE estaven formades per companys d’altres municipis. I és un fet que en sis localitats ni tan sols es va presentar candidatura. Amb aquesta panorama, i atès que la Diputació la trien els regidors, no podem sorprendre’ns que seguisca governada pel PP de Fabra. A això s’afegeix un important pèrdua de pes en els parlaments, tant autonòmic com estatal.

Davant dels fets, podem acceptar excuses o caure en autocomplaences, però no ens estaríem fent cap favor. Guanyar Castelló, recuperar la presència en el territori i en les institucions, passa indefectiblement per treballar poble a poble, des del municipalisme, per multiplicar la nostra militància, tenir agrupacions en cada poble i ciutat, comptar amb tots i cadascun dels militants --grans i joves, d’interior o de litoral--; passa per estar al costat dels alcaldes, regidors i portaveus, escoltant les necessitats de les agrupacions i que maig puguen tornar a sentir-se abandonades. Em presente a la secretaria general amb la mateixa convicció que em va portar a afiliar-me al PSPV-PSOE als 17 anys: que el socialista és el millor partit, el millor instrument, per a millorar la vida de les persones, per a fer valer els criteris d’igualtat i de justícia social.

Com a portaveu del Grup Socialista en la Diputació, he pogut, en els últims dos anys i mig, entrar en contacte de manera molt directa amb la realitat d’una província que té en el despoblament un problema gravíssim que hem d’enfrontar entre tots. Ara, en els més de 1.400 quilòmetres de campanya, he arreplegat també sensacions i inquietuds dels nostres pobles i agrupacions, en un model de contacte directe en el territori que marcarà la línia de treball de la nova direcció provincial. Demane, doncs, als companys i companyes socialistes de la província que, amb el seu vot, em donen una oportunitat per a guanyar Castelló.

*Alcalde de Vila-real