A falta d’hores per a començar la setmana gran de la festa fallera, Borriana es prepara per a posar en marxa el motor més important que té la ciutat. Un motor econòmic, cultural i social que, encara que es troba sempre a punt durant tot l’any, aquesta setmana posa la marxa per a gaudir de la setmana gran.

Un motor cultural, que pot ser siga el més vistós de la festa. La creació del monument, l’artesà faller, les carrosses, les creus de Maig, la indumentària valenciana, la pirotècnia, la música, i la llengua, de com ha perviscut el valencià a través de les falles, en els llibrets i en les crítiques. Les investigacions i monografies de cada comissió per enriquir llibrets reconeguts.

El motor econòmic és al que més importància se li ha donat en els últims anys, degut a la situació laboral per donar a conèixer la importància d’una indústria que encara que estiguera amagada, està més viva que mai. Fent càlculs ràpids, i a una mitjana de més de 50.000 euros de pressupost per comissió, multiplicat per 19, arribem al milió d’euros que repercuteixen directament a Borriana. Artesans fallers, lloguers de casals, compres als comerços locals, van directament a empreses i veïns i veïnes de la nostra ciutat, al que cal sumar la inversió municipal en la festa, a més a més del que inverteix el faller i fallera de cada comissió, i els no fallers que ixen a gaudir de la festa.

I per últim, el motor social. Potser siga el més oblidat, i del que menys s’ha escrit, encara que el més important per a una ciutat com Borriana. Les falles vertebren la societat a través d’un col·lectiu que posa en contacte a persones amb diferents edats i formes de pensar. Les falles són les encarregades d’aprendre a conviure entre veïns i veïnes, amb diàleg i respecte per tirar endavant iniciatives que la comissió vol dur endavant. Perquè en un mateix col·lectiu es pot aprendre dels més joves, els problemes que tenen i com viuen, i de la gent gran, que transmeten els seus coneixements, la història i experiència. El valor democràtic conviu en cada comissió, on els joves i majors conviuen en decisions i en votacions.

Les Falles són un motor econòmic, social i cultural de primer ordre a Borriana, l’expressió màxima de la creativitat, de l’autoorganització associativa i la cultura popular valencianes. Les Falles contribuïxen a la vertebració dels barris, i ajuden així a la cohesió de la societat valenciana. I aquesta setmana és el moment de reconèixer el compromís amb una festa, que és molt més que això. Visquen les Falles!

*Regidor de Cultura, Patrimoni i Esports a l’Ajuntament de Borriana