El passat febrer, convocats per l’alcalde de València, Joan Ribó, ens reunirem més de 50 municipis de tota Espanya per reivindicar --una vegada més-- un finançament just per a ciutats i pobles. Allí estaven les alcaldesses de Madrid, Badalona o Castelló (a la de Barcelona el seu estat li va impedir viatjar), els alcaldes de València, Saragossa, Valladolid, Màlaga o A Corunya i representants de Barcelona, Bilbao, Cadis i moltes ciutats, a més de valencianes com Elda, Sagunt, Sueca, Dénia, Alzira… De la nostra província, a més de Castelló i Vinaròs, va estar representada Vila-Real, l’espectre polític era molt ample.

La Declaració de València per un finançament local just torna a abordar el dèficit municipal: malgrat ser les administracions que donen resposta immediata a bona part de les necessitats dels ciutadans, els municipis reben el 12% del finançament públic front a un 37% de les CCAA i més del 52% de l’estat central, que manté estructures mastodòntiques encara que té cedits gran part dels serveis essencials com sanitat, educació, justícia o serveis socials (i és l’únic que continua endeutant-se sense límit). Totes les veus, i les dels experts que participaven (catedràtics, juristes), van coincidir en la necessitat urgent de tombar la LRSAL (la Ley Montoro), que impedeix als ajuntaments invertir el superàvit (que tant costa) en millores pels veïns, obligant a amortitzar deute bancari, és a dir a contribuir al rescat dels bancs, principal preocupació dels governants de Madrid,

En altres espais, com la Cimera d’alcaldes convocada per la Diputació de Castelló, s’insistia en aquest dèficit de finançament. El president de la Generalitat va afirmar fa una setmana que la LRSAL “ni racionalitza ni és sostenible” i va assegurar que donaria suport a la PNL presentada per Podem a les Corts valencianes. No puc menys que celebrar la postura pública dels dos presidents, lògica donada la seua trajectòria municipalista, però seria d’agrair que la feren arribar als seus companys al Congrés dels diputats que fa unes setmanes no van donar suport a la proposta de Unidos-Podemos en aquest sentit. Per actuar amb eficàcia en l’àmbit local, cal ser coherent a escala estatal.

*Alcalde de Vinaròs