El ple de l’Ajuntament d’Almassora ha aprovat aquesta setmana una moció de Compromís per tal de demanar Les Corts que modifiquen la Llei Electoral valenciana, de manera que qualsevol partit amb més d’un 3% del total dels vots puga accedir a la institució autonòmica. I ho hem tirat endavant, de nou, sense el suport del PP.

Actualment la barrera està en el 5%, un autèntic mur amb el qual ensopeguen aquelles formacions que treballen per a defensar els interessos dels ciutadans més enllà del bipartidisme. Ja ens esperàvem la resistència al canvi d’aquells que estan acostumats a governar amb majories absolutíssimes, però la realitat social i electoral és ben diferent i hi hem de respondre.

És inadmissible que partits amb centenars de milers de votants no tinguen accés a Les Corts, una desigualtat que no es produeix en altres comunitats autònomes ni en el Congrés dels Diputats. L’amenaça de la fragmentació fa temps que va deixar de ser real, ja que hem vist com, a molts països europeus i al nostre propi, els governs en coalició funcionen. De vegades, fins i tot millor que els de les majories absolutíssimes, en els quals els senyors de les peles i els trages s’havien acostumat a fer i desfer sense justificacions.

La proposta de Compromís també implica crear llistes paritàries al 50% per començar a enderrocar l’altre mur al qual, malauradament, milions de dones ens enfrontem diariament : el de la predominança masculina en alts càrrecs i llocs directius. Les institucions i entitats públiques han de donar exemple i trencar el denominat ‘sostre de vidre’ que impedeix a treballadores qualificades ascendir laboralment pel sol fet de ser dones. Vivim en un país democràtic, un sistema polític pel qual hem lluitat molt. Poder votar lliurement i triar els nostres representants és un triomf, però també un dret fonamental que recull la Constitució. És el moment de fer que eixe vot es convertisca en propostes i lleis que milloren la vida dels ciutadans. És el moment de fer que els valencians se senten representats i tinguen la seguretat que, aquells a qui paguen, estan realment treballant per defensar el bé comú.

*Alcaldessa d’Almassora